Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
COPRO bouwt mee aan duurzaamheid, innovatie en digitalisering
De combinatie van kwaliteit en duurzaamheid vormt vandaag de dag één van de grootste uitdagingen voor de bouwsector.

COPRO bouwt mee aan duurzaamheid, innovatie en digitalisering

In een tijd waarin milieubewustzijn en technologische vooruitgang de toon zetten, dringen zich ingrijpende veranderingen op binnen de sector van wegenbouw en infrastructuur. Aannemers, producenten en bouwheren willen concrete, duurzame stappen zetten, maar weten niet altijd hoe. Dirk Van Loo, CEO van COPRO, hoopt hieraan te kunnen bijdragen: “Als onpartijdige certificatie-instelling zijn wij de ideale partner om de sector sámen de toekomst in te leiden, met een duidelijke focus op duurzaamheid, innovatie en digitalisering.”

40 jaar geleden ontstaan vanuit de markt

COPRO werd in 1984 opgericht als onafhankelijke certificatie-instelling voor de wegenbouw met een duidelijke missie: de kwaliteit van bouwmaterialen en bouwprocessen garanderen en verbeteren. Aannemers en overheid vonden elkaar om samen werk te maken van meer kwaliteit in de bouwsector. “Sindsdien hebben we ons ingezet om deze missie te vervullen, met een onafhankelijke, deskundige en innovatieve aanpak. Door de jaren heen heeft COPRO zich succesvol aangepast aan de veranderende behoeften en verwachtingen van de bouwsector, de overheid en onze samenleving”, vertelt Dirk Van Loo.

Ook vandaag weer beweegt COPRO mee met de sector. Op de golven van 3 maatschappijtrends – sustainability, innovatie en digitalisering – stapt COPRO gericht de toekomst in. De certificatie-instelling komt zo tegemoet aan de groeiende verwachtingen van opdrachtgevers, overheden en producenten en biedt nog steeds een antwoord op vragen vanuit de markt.

Aannemers, producenten en bouwheren willen concrete, duurzame stappen zetten, maar weten niet altijd hoe.

Sustainability: bouwen aan vertrouwen in circulaire materialen

De combinatie van kwaliteit en duurzaamheid vormt vandaag de dag één van de grootste uitdagingen voor de bouwsector. Duurzaamheid is niet langer een optie, maar een must. De roep om duurzame materialen – lees: circulaire grondstoffen – in te zetten weerklinkt dan ook steeds luider. “Circulariteit en recycling zijn essentiële onderdelen van de bouwsector van morgen”, stelt Dirk Van Loo. “De uitdaging ligt niet alleen in het gebruik van gerecycleerde of circulaire materialen, maar vooral in het garanderen van hun kwaliteit en veiligheid.”

Met hun expertise helpt COPRO om betrouwbare standaarden te ontwikkelen voor nieuwe secundaire grondstoffen, waardoor vertrouwen in hun toepassing ontstaat. “Onze rol is cruciaal in het opbouwen van vertrouwen in deze materialen, zodat aannemers, bouwheren en producenten met zekerheid circulaire oplossingen durven toepassen. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven als het Groene BENOR en Digitar, een platform voor de afvoer van teerhoudend asfalt. Wij zetten verder in op het sensibiliseren van de verschillende stake­holders en het delen van kennis om zo tot een circulaire omslag in de praktijk te komen”, geeft Dirk Van Loo aan.

In een tijd waarin milieubewustzijn en technologische vooruitgang de toon zetten, dringen zich ingrijpende veranderingen op binnen de sector van wegenbouw en infrastructuur.

Innovatie: accelerator van product- en procesinnovatie

Dirk Van Loo onderstreept dat er een dringende noodzaak is om innovatieve producten sneller te kunnen certificeren. De doorlooptijd van certificatietrajecten kan een vertragende factor vormen voor innovatie. Een vertrouwenslabel voor nieuwe, innovatieve producten vormt een cruciale hefboom voor duurzame innovatie binnen de sector. “Bij certificatie gaat het om een binaire aanpak. Producten doorlopen een vooraf bepaald certificeringsproces, waarbij een reeks punten dienen te worden afgevinkt. De uitkomst is 0 of 1, geslaagd of niet geslaagd”, legt de CEO uit.

Dit proces blijft onveranderd, echter introduceert COPRO – samen met de sector – nu een ‘innovatieattest’ als waardevolle tussenstap. Middels het attest kan een innovatief product mits overleg tussen producent en bouwheer sneller ingezet worden binnen welbepaalde omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke werf waar bouwmaterialen kunnen worden ingezet die nog niet voor de lange termijn gecertificeerd werden, echter wel reeds als kwalitatief bevonden werden. “De betrokken stakeholders gaan hierover in overleg, dit zorgt voor een nauwere samenwerking tussen producenten en bouwheren en maakt COPRO meer dan ooit een partner in plaats van een externe toezichthouder. Onze expertise wordt gedeeld om de sector te versterken. Deze aanpak vormt een echte accelerator voor innovatie zodat producenten sneller rendement halen uit ontwikkelingen en de stap richting innovatie dúrven zetten”, aldus Dirk Van Loo.

Met hun expertise helpt COPRO om betrouwbare standaarden te ontwikkelen voor nieuwe secundaire grondstoffen, waardoor vertrouwen in hun toepassing ontstaat.

Digitalisering: veilige en beschikbare data als sleutel tot efficiëntie en transparantie

Data-uitwisseling en -kwaliteit worden steeds belangrijker in de wegenbouw en infrastructuur. Digitalisering verhoogt niet alleen de efficiëntie, het zorgt ook voor meer transparantie en een betere samenwerking tussen de verschillende partijen in de keten. “Het is onze doelstelling onze data naadloos te laten aansluiten op digitale platformen zoals bijvoorbeeld de ObjecttypenBibliotheek, met duidelijke voordelen voor aannemers, producenten en bouwheren tot gevolg. Onze stakeholders worden met name ontzorgd”, benadrukt Dirk Van Loo.

Digitalisering uit zich in initiatieven zoals MyCOPRO, dat aannemers en bouwheren realtime toegang biedt tot certificeringsinformatie, wat zowel de efficiëntie als de nauwkeurigheid van beslissingen verhoogt. Dit leidt op zich tot vlottere en transparantere bouwprojecten. Daarnaast is er de digitale vrachtbon, die papieren documenten vervangt, administratieve lasten vermindert en de opvolging van bouwmaterialen optimaliseert. Het Digitar-platform biedt dan weer een uniforme en transparante oplossing voor de registratie en opvolging van teerhoudend asfalt, een stap richting een meer duurzame en circulaire sector.

Op de golven van 3 maatschappijtrends – sustainability, innovatie en digitalisering – stapt COPRO gericht de toekomst in.

Vertrouwen als rode draad

“Vertrouwen is de rode draad doorheen alles wat we doen,” besluit Dirk Van Loo. “Of het nu gaat om duurzaamheid, innovatie of digitalisering, COPRO blijft zich inzetten om het vertrouwen in de bouwsector te versterken door onafhankelijke, betrouwbare certificering.”

Sustainability, innovatie en digitalisering bepalen mee de toekomst van COPRO als deskundige partner voor de bouwsector, vanuit haar rol als onpartijdige instelling die aannemers, producenten én bouwheren ontzorgt en helpt om te voldoen aan de snelle en veeleisende sectorevoluties. 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Copro.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 (0)2 4680095 E-mailadres bernard.cornet@copro.eu Website copro.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten