Pidpa is druk in de weer met het duurzaam wapenen van haar waterproductiecentra (WPC) voor de toekomst. Nadat eerder het nieuwe centrum in Essen in gebruik werd genomen, wordt er vandaag hard gewerkt aan het vernieuwen van het waterproductiecentrum in Oud-Turnhout. En in de nabije toekomst staan ook Herentals en Westerlo nog op het programma. Pidpa wil nieuwe duurzame inzichten en technieken integreren in de productie van water. “Zo worden bijvoorbeeld chemicaliën sterk gereduceerd door toepassing van biologische ontijzering”, vertelt Koen Huysman, manager bronnen, installaties en gebouwen bij Pidpa.
Elk jaar produceert en levert Pidpa, het integraal waterbedrijf, meer dan 64 miljoen m³ drinkwater aan haar 1,3 miljoen klanten. Hiervoor beschikt Pidpa onder meer over 11 waterproductiecentra, verspreid over haar werkingsgebied. Die productie- en leveringsprocessen optimaliseren is een continu proces en de focus ligt steevast op een duurzaam en integraal waterbeheer. De bouw van een nieuw waterproductiecentrum in Oud-Turnhout kadert dan ook binnen een groter masterplan om de centra klaar te maken voor een duurzame toekomst. Pidpa is tevens actief in de opvang en transport van regen- en afvalwater en als dusdanig als rioolbeheerder actief in 46 gemeenten. Gestuurd vanuit kennis en ervaring werkt het waterbedrijf ook innovatieve oplossingen op maat uit rond onder meer recyclage en hergebruik van water voor de klanten.
De nieuwste grondwaterzuiveringstechnieken worden in Oud-Turnhout ondergebracht in één compact, modern gebouw, daar waar nu de bestaande installaties verspreid zijn over verschillende gebouwen. Koen Huysman: “Zo zullen de decantoren verdwijnen en zal er voortaan gezuiverd worden op basis van een biologische ontijzering. Dat geldt voor alle nieuwe WPC’s die veel ijzer in het grondwater bevatten. Bijzonder aan Oud-Turnhout zijn een aantal arseenhoudende bronnen die de nodige aandacht vereisen. De biologische ontijzering zorgt gelijktijdig voor een verbeterde arseenverwijdering tot ongeveer 1 microgram per liter. Ter verduidelijking: rond de eeuwwisseling werd de norm verlaagd van 50 naar 10, maar uiteraard is het de bedoeling om met de beschikbare technieken zo laag mogelijk te gaan, binnen de economische normen.”
In 2023 opende Pidpa haar nieuwe waterproductiecentrum in Essen met tal van innovatieve toepassingen op het vlak van duurzaamheid (geen chemicaliëngebruik in het zuiveringsproces en desinfectie met UV-licht ter vervanging van chloor), energetisch efficiënt en met doorgedreven automatisering om de bedrijfszekerheid te maximaliseren. Stuk voor stuk voordelen die eveneens terug te vinden zijn in het nieuwe waterproductiecentrum van Oud-Turnhout.
Koen Huysman: “Onze eigen ingenieursafdeling volgt het volledige traject, van pilootproeven en ontwerp tot projectopvolging en de uiteindelijke opstart. Er zal in het nieuwe centrum bovendien geen kalk meer gedoseerd worden waardoor ook de slibproductie met ongeveer een derde daalt. Het centrum in Oud-Turnhout zal, net zoals in Essen, volledig chloorvrij opereren. Voorlopig is Pidpa het enige Vlaamse waterbedrijf dat dit realiseert. En dat allemaal binnen één compact gebouw, wat ook op het vlak van onderhoud een grote win is. In totaliteit spreken we in het nieuwe centrum over tien filters en een beluchting in dezelfde ruimte, in vergelijking met zestien filters, twee decantoren, aparte beluchters, een filtergalerij, een apart hogedrukgebouw en slibverwerkingsgebouw in het oude centrum. Ook onze reinwaterkelders zullen compact verzameld zijn onder het gebouw en zo beter toegankelijk zijn waardoor de bacteriologische betrouwbaarheid verder verhoogt. Die betrouwbaarheid zal over de ganse lijn verbeteren door te zorgen voor flexibele, robuuste en toekomstgerichte installaties die gewapend zijn voor de klimaatuitdagingen.”
Het nieuwe gebouw in Oud-Turnhout wordt geplaatst naast de bestaande installatie. Zo kan het huidige waterproductiecentrum in werking blijven tot de nieuwe waterzuivering wordt opgestart. Na aanvang van de voorbereidingswerken eind 2021 werd in 2022 gestart met de effectieve bouw van het nieuwe waterproductiecentrum. Volgens de planning zal het centrum in het voorjaar van 2025 in gebruik genomen worden.
“Dat zal gefaseerd gebeuren. In eerste instantie zullen het oude en het nieuwe centrum samenwerken”, aldus Geert Callaert, ontwerpingenieur bouwkunde bij Pidpa. “De productie van het nieuwe centrum zal dan geleidelijk aan worden opgedreven en het oude centrum zal gefaseerd afgeschakeld worden. Die opstart zal meerdere maanden duren. Niet alleen het waterproductiecentrum wordt overigens volledig vernieuwd, ook de leidingen in de buurt worden opnieuw aangelegd en onze mensen krijgen een nieuw dienstgebouw. Door zo’n volledige vernieuwing door te voeren, zullen onze installaties, leidingen, gebouwen … opnieuw gewapend zijn voor verschillende decennia.”