Langs de Quai Joseph Wauters aan het Ourthekanaal in Angleur (Luik) werd onlangs een nieuwe fiets- en voetgangersbrug gebouwd die het leven van buurtbewoners en ISIL-studenten een stuk makkelijker zal maken. De realisatie van dit kunstwerk vloeide echter niet voort uit een prangende mobiliteitskwestie, maar uit de zoektocht naar een elegante oplossing om ook de nutsleidingen van distributienetbeheerder RESA het kanaal te laten overbruggen. Hoofdaannemer Eloy vertrouwde deze bijzondere opdracht toe aan Techno Métal Industrie (TMI).
Het recent gerenoveerde elektriciteitsstation van Angleur, gelegen op de linkeroever van het Ourthekanaal, stond voor de uitdaging om op een veilige en ‘verfijnde’ manier een groot aantal kabels en gasleidingen door te trekken die de rechteroever van de Maas – en van daaruit ongeveer de helft van de stad Luik – bevoorraden. Het moet gezegd dat deze kruising, aan de rand van de bestaande brug, er tot voor kort uitzag als knutselwerk van een onhandige doe-het-zelver.
De nieuwe brugconstructie, die in drie weken tijd vervaardigd werd in de werkplaatsen van TMI in Seilles, bestaat uit twee hoofdelementen: een hellingbaan vanaf de Rue Garde-Dieu en een 23 meter lange brug van 13 ton, waarvan het hart bestaat uit een stalen koker die aan de bovenkant open is, zodat er kabels en leidingen in passen. Op de linkeroever beschikken voetgangers over een trap, terwijl fietsers hun weg kunnen vervolgen langs of vanaf de Quai Joseph Wauters.
De structuur, die ontworpen is door studiebureau Servais, lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar de realisatie en installatie ervan waren complex. Antonin Grandmont, projectmanager bij TMI, legt uit waarom: “De hellingbaan heeft een zijdelingse afwatering, terwijl de brug zelf is gefabriceerd met omgekeerde buiging. De grootste technische moeilijkheid schuilde daarom in de assemblage van deze twee delen ter hoogte van de uitzettingsvoeg, die een beweging van circa 30 tot 40 millimeter moet toelaten en toch een nauwkeurige verbinding moet garanderen. Er is een volledige proefmontage uitgevoerd in het atelier om ervoor te zorgen dat de twee delen van de brug correct in elkaar pasten. De fiets- en voetgangersbrug werd, inclusief borstweringen, ter plaatse geïnstalleerd met behulp van een kraan, en dat in twee fases: eerst de hellingbaan, daarna de brug zelf. De kraan stond aan de kant van de Rue Garde-Dieu en de elementen werden met de grootst mogelijke voorzichtigheid getransporteerd en geïnstalleerd om de omringende bomen niet te beschadigen.
Toen deed zich plots een onverwacht probleem voor: de funderingen waren verkeerd geplaatst, waardoor de poten van de fiets- en voetgangersbrug 10 centimeter moesten worden verplaatst door de steunplaten door te snijden en opnieuw te lassen. Het probleem werd snel ontdekt en opgelost dankzij een goede communicatie tussen de betrokken partijen. Deze ervaring versterkte het wederzijdse vertrouwen en de onderlinge samenwerking. Zo kreeg deze tegenslag alsnog een positieve dimensie.
Hoewel het voetpad langs de Quai Joseph Wauters breed genoeg is, biedt de nieuwe brug een praktisch alternatief voor voetgangers en fietsers, zodat ze het kanaal kunnen oversteken zonder een omweg te hoeven maken. Bovendien herbergt de constructie ook elektriciteitskabels en gasleidingen en biedt ze zo een esthetische en functionele oplossing voor het infrastructurele vraagstuk dat aan de basis lag van dit project. Antonin Grandmont: “Het brugdek bestaat uit azobé, een uiterst dense en resistente exotische houtsoort. De houten planken zijn zo bevestigd dat de veiligheid maximaal is en vandalisme ontmoedigd wordt. Er is tevens een slipvaste metalen afdekplaat aangebracht om de kloof tussen de nieuwe fiets- en voetgangersbrug en de bestaande brug te overbruggen. De leuningen zijn ook uitgevoerd in hout, zij het in bilinga, een minder edele houtsoort dan azobé. De werken vonden plaats tussen juni 2023 en juni 2024, inclusief enkele tussentijdse onderbrekingen.”