Als specialist in veiligheids- en overlevingstrainingen, emergency response en crisismanagement begeleidt en traint RelyOn bedrijven op het vlak van veiligheid. Voorbereid zijn is alles, dat beseffen ook steeds meer bouwbedrijven. Risicobeheersing en training rond besloten ruimtes winnen steeds meer aan belang en ook voor werken aan en op het water wordt het veiligheidsgevoel verder aangewakkerd. “Aarzel niet om de nodige expertise binnen te brengen, want de tol van een ongeval kan bijzonder hoog zijn. Zowel fysiek als emotioneel”, vertelt Roel Proesmans, senior instructor en consultant voor RelyOn.
RelyOn is een internationale speler gespecialiseerd in opleiding voor verschillende industrieën. In Centraal Europa heeft RelyOn oefencentra in Oostende, Rotterdam, Amsterdam, Bremerhaven en Gdansk. Professionals van bedrijven en hulpverleners worden er getraind in het voorkomen en bestrijden van incidenten in een realistische omgeving met behulp van alle mogelijke incidentscenario’s. Zo ook tijdens de opleiding ‘veilig werken in de nabijheid van water’.
Kaaimuren, kanaalbruggen, sluizen … het hele jaar door worden er aan en op water infrawerken uitgevoerd. En dat is niet zonder gevaar. “Alles start met een gedetailleerde risicoanalyse”, vertelt Roel Proesmans. “Je moet altijd kijken naar de specifieke gevaren en die beoordelen. In de nabijheid van water spreken we dan doorgaans over onderkoeling, uitglijden, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, verdrinking, desoriëntatie … Er kan heel wat mislopen. RelyOn treedt op als gespecialiseerde partner om je als werkgever en -nemer zo goed mogelijk te wapenen tegen die gevaren, zowel in de vorm van opleidingen als consultancy.”
De opleiding wordt doorgaans gegeven in een gecontroleerde omgeving, veilig voor zowel instructeurs als klant. Roel Proesmans: “We beschikken over een zwembad waar we alle mogelijke gevaarlijke situaties kunnen simuleren. Golven, regen, wind, bliksem … Enerzijds focussen we op zelfredzaamheid, maar ook het redden van collega’s komt aan bod. Zo worden bijvoorbeeld de principes van reanimeren met AED uitgelegd. Naast de praktijk start iedere opleiding met een portie theorie, waarbij we de verantwoordelijkheden van zowel de werkgever als de -nemer belichten. Binnen het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex Welzijn op het Werk staat niets in steen gebeiteld, maar er wordt wel gerekend op goed huisvaderschap, namelijk de verplichting van de werkgever om zijn werknemers gedegen op te leiden en een veilige werkomgeving te creëren.”
De aandacht voor veiligheid in de bouwsector is continu aanwezig, maar er zijn nog steeds grote stappen te zetten. Roel Proesmans: “Op het vlak van veiligheid heerst er nog altijd een zekere nonchalance waarbij men denkt: ‘het zal wel lukken’ of ‘we werken al tien jaar zo’. Maar de volgende dag kan er, omwille van een gebrekkige beveiliging, iets gebeuren. En werken in de nabijheid van water brengt toch wel een aantal specifieke gevaren met zich mee. Het verwondert mij soms nog steeds hoe nonchalant er wordt omgesprongen met veiligheid. Veel heeft te maken met een gebrekkige uitrusting. Voor werken in de nabijheid van water heb je toch wel zeer specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Denk maar aan isolerende kledij, droogpakken, een reddingsvest met een minimum drijfvermogen van 275N tegen onderkoeling of om huidcontact te vermijden … Op het valk van uitrusting en procedures geven we uiteraard ook de meest up-to-date richtlijnen mee.”
Naast het aanbieden van opleidingen op maat treedt RelyOn ook op als consultant op projectniveau, voor algemeen advies of audits. Roel Proesmans: “Dan gaan we ter plekke om de situatie in te schatten en ook daar start het hele verhaal met een risicoanalyse. Op basis daarvan kunnen we advies geven aan de preventieadviseurs, die misschien niet altijd over specifieke kennis beschikken. Niet alleen de werkprocedures, maar ook de omgeving wordt door ons uitgebreid gescand. Waar moeten waarschuwingsborden staan? Welke loop- en jaagpaden moeten afgesloten worden?”
Zoals eerder aangehaald: het is de huisvaderplicht van iedere werkgever om zijn personeel zo goed mogelijk te beschermen. Het belang van de nodige scholing en opleiding mag dan ook niet onderschat worden. Roel Proesmans: “Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid en hygiëne van jouw werknemers op de werkvloer. Een ongeluk is snel gebeurd en als dit de oorzaak is van een falend veiligheidsbeleid dan kan dit naast grote fysieke en emotionele schade ook stevige reputatieschade voor het bedrijf betekenen. En dan is er ook nog het psychologisch deficit, met name collega’s die het ongeval zien gebeuren, niet konden helpen en er een trauma aan overhouden. De gevolgen kunnen echt bijzonder groot zijn.”
RelyOn bedient met zijn ruime aanbod aan veiligheidsopleidingen zowat de hele infra-sector. Onder andere ook risicobeheersing en training rond ‘besloten ruimte’ of voor gebruikers van torenkranen behoren tot de kerntaken van het bedrijf. De accreditering door Aquafin en de strategische alliantie met onder meer Constructiv zijn hiervan een bevestiging. Zo is er bijvoorbeeld de opleiding tot veiligheidswacht bij betreding van Aquafin riool- en rwzi-infrastructuur. Om veilige werkomstandigheden te garanderen, schrijft Aquafin minimumveiligheidsmaatregelen voor. Aannemers, studiebureaus, ruimfirma’s en personeel van Aquafin die bij de uitvoering van hun taak het rioolstelsel of een waterzuiveringsinstallatie moeten betreden of de taak van veiligheidswacht uitoefenen, zijn daarom verplicht een opleiding volgen. Enkel na het volgen en slagen van zo’n opleiding kan men aan de slag.