Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan vandaag centraal, en natuursteen biedt hier een perfecte oplossing voor bestrating, opritten en terrassen. Dit natuurlijke materiaal voegt niet alleen esthetische waarde toe, maar is ook een krachtige troef in de strijd tegen afval en milieuvervuiling. We duiken in de voordelen van hergebruik en recycling van natuursteen, de positieve impact op het milieu en de veelzijdige mogelijkheden voor publieke en private toepassingen.
Peter Maris, zaakvoerder Maris Natuursteen: “Natuursteen heeft een uitzonderlijke levensduur. Of het nu gaat om publieke bestrating zoals straten en pleinen, of om privétoepassingen zoals opritten en terrassen, natuursteen kan decennia, zo niet eeuwen meegaan zonder zijn kwaliteit of uitstraling te verliezen. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze voor zowel publieke als private ruimtes.”
Het hergebruiken van natuursteen is een cruciaal aspect van duurzaamheid. Bij renovaties of herinrichtingen kan bestaande natuursteen worden verwijderd, gereinigd en opnieuw worden geïnstalleerd. Dit minimaliseert de behoefte aan nieuwe materialen en vermindert de ecologische voetafdruk van het project.
“Voorbeelden zijn het hergebruik van oude kasseien in nieuwe ontwerpen. Dit is niet alleen duurzaam, maar voegt ook karakter en geschiedenis toe aan de omgeving”, gaat Peter verder. “Kasseien worden zowel gebruikt in originele vorm als in gezaagde vorm. Gezaagde kasseien worden geplaatst met de vlakke zijde naar boven, wat ertoe leidt dat deze zeer vlot ‘bewandelbaar’ zijn en dat er op een comfortabele manier met kinderwagens, rolstoelen en fietsen kan over gereden worden. Ook boordstenen (arduin, graniet, …) worden gerecupereerd. Deze worden bewerkt en gezaagd om terug te gebruiken in diverse ontwerpen. Zo zorgen we voor minder afval en verlengen we de levenscyclus van het materiaal.”
Recyclage van natuursteen is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie, en dat is al vier decennia de corebusiness van Maris Natuursteen. Vooral kasseien die vrijkomen uit bijvoorbeeld grotere infrastructuurwerken worden gerecycleerd en kunnen hergebruikt worden in nieuwe projecten. Ook boordstenen worden hoe langer hoe meer hergebruikt. Hierdoor worden afvalstoffen geminimaliseerd en wordt de levenscyclus van het materiaal verlengd.
Peter: “Door natuursteen te recycleren, kunnen we waardevolle hulpbronnen besparen en de vraag naar nieuwe ontginning verminderen. Dit vermindert niet alleen de impact op het milieu, maar bevordert ook de ontwikkeling van een duurzame bouwsector. Voor bestratingsprojecten, opritten en terrassen kan gerecycleerde natuursteen een uitstekende keuze zijn, zowel qua kostprijs als qua esthetiek.”
Het gebruik van gerecycleerde en hergebruikte natuursteen heeft een lage milieu-impact. De productie en het transport van nieuwe materialen zoals betonproducten en gebakken materialen (kleiklinkers en keramische tegels) vergen aanzienlijke energie en hulpbronnen. Door te kiezen voor hergebruik, verminderen we deze belasting op onze natuurlijke omgeving en dragen we bij aan een meer duurzame toekomst.
“Natuursteen kan ook worden toegepast in waterdoorlatende bestratingsoplossingen. Door het gebruik van open voegsystemen (bestrating in een flexibele bedding) kan regenwater effectief in de bodem infiltreren, waardoor de druk op het rioolsysteem vermindert. Dit is cruciaal in stedelijke gebieden, waar verharding leidt tot wateroverlast”, licht Peter toe.
Elke natuursteen heeft zijn eigen unieke kenmerken, wat zorgt voor een diverse en aantrekkelijke realisatie. In tegenstelling tot massaproductiematerialen die de natuur trachten te imiteren biedt natuursteen variatie in kleur en textuur, waardoor straten, pleinen, opritten en terrassen een authentieke uitstraling krijgen.
Natuursteen is bij uitstek geschikt voor zowel publieke als private toepassingen. Denk aan historische pleinen en straten in het openbaar domein, evenals elegante opritten en sfeervolle terrassen in privéwoningen. Het hergebruik van natuursteen in deze toepassingen draagt niet alleen bij aan de esthetiek, maar ook aan de duurzaamheid van de omgeving.
Kortom, natuursteen biedt een veelzijdige en duurzame oplossing voor bestrating, opritten en terrassen. Door te kiezen voor hergebruik en recyclage, kan de ecologische impact geminimaliseerd worden en een bijdrage geleverd worden aan een circulaire economie. Het natuurlijke materiaal is niet alleen mooi en uniek, maar ook toekomstbestendig en milieuvriendelijk.
“Bouwprofessionals en landschapsontwerpers moeten worden aangemoedigd om het hergebruik en recyclage van natuursteen te implementeren in hun projecten. Maris Natuursteen is hun ideale partner om straten, pleinen, opritten en terrassen te creëren die zowel esthetisch als ecologisch verantwoord zijn”, besluit Peter Maris.