FEREB vzw is de Belgische federatie van specialisten in betonherstelling, – bescherming en -versteviging. Samen met haar leden promoot FEREB duurzame en kwalitatieve betonherstellingen. FEREB heeft hiervoor een stappenplan uitgewerkt dat gebaseerd is op de Europese Norm NBN-EN 1504. Deze norm beschrijft specificaties inzake identificatie, prestaties en veiligheid van producten en systemen die worden gebruikt voor structurele en niet-structurele betonherstellingen.
Beton is een sterk en duurzaam bouwmateriaal dat architecten inspireert, dat studiebureaus mogelijkheden biedt om hoge gebouwen en grote overspanningen te realiseren en door aannemers snel en efficiënt kan verwerkt worden. Zoals bij elk ander bouwmateriaal, kan ook beton schade oplopen. Deze schade kan veroorzaakt worden omdat de levensduur van de betonnen structuur overschreden is, door concept- of uitvoeringsfouten of uitwendige factoren. De meest voorkomende schadeoorzaken zijn carbonatatie en chloriden maar ook weers-, chemische en mechanische invloeden en zelfs brand kunnen leiden tot betonschade.
Betonschade hoeft niet noodzakelijk het einde te betekenen van het gebouw of de constructie. Een tijdige en duurzame herstelling volgens de huidige Europese Norm NBN-EN 1504 uitgevoerd door een vakbekwame aannemer, lid van FEREB en bij voorkeur BENOR-gecertificeerd, kan veel problemen duurzaam oplossen. Om een duurzame betonherstelling te realiseren is het FEREB-stappenplan een goede leidraad.
De uitvoering van een betonherstelling bepaalt in grote mate de duurzaamheid. Een goede voorbereiding, correct gebruik van de geselecteerde producten en een zorgvuldige uitvoering zijn hierbij de belangrijkste parameters.
Voorbereiding van de ondergrond: mechanisch weghalen van het aangetaste beton. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van hydrodemolition.
Beschermen en verbeteren van de aanhechting van de wapening.
Keuze van de herstelmortel: de herstelmortel heeft specifieke eigenschappen afhankelijk van de schade. Naast de verplichte CE-markering is het gebruik van BENOR-gecertificeerde herstelmortels sterk aangeraden.
Zorgvuldig aanmaken en aanbrengen van de herstelmortel is bepalend voor het resultaat. Naast het manueel aanbrengen van herstelmortels kunnen voor grotere projecten ook spuitmortels worden gebruikt.
Aanbrengen van een beschermende en esthetische afwerking is zinvol voor een duurzaam resultaat. Deze eindafwerking kan afhankelijk van de externe factoren bestaan uit een waterdichte, carbonatieremmende, chemisch resistente, brandwerende of slijtvaste coating. Bij aantasting door chloriden wordt vaak kathodische bescherming toegepast.
De bouwheer zal in samenspraak met de expert die het diagnoserapport opstelde de controleprocedures vastleggen. Ofwel laat hij de controles uitvoeren door een deskundige, kiest hij voor het autocontrolesysteem door de aannemer of opteert hij bij voorkeur voor het systeem van de ‘BENOR-gecertificeerde aannemer’. Ongeacht de gekozen procedure moeten op verschillende representatieve plaatsen aanhechtingsproeven worden uitgevoerd. Deze hechtproeven zijn bepalend voor de duurzaamheid van de betonherstelling
Voor meer informatie omtrent duurzaam betonherstel en de FEREB-leden: www.fereb.be – www.duurzaam-betonherstel.be
Adviesaanvragen: https://fereb.be/nl/betonherstellingsadvies
Neem dan rechtstreeks contact op met FEREB vzw.