Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ontwerpteam geeft de Meir een nieuwe toekomst

Ontwerpteam geeft de Meir een nieuwe toekomst

Na een ontwerpwedstrijd koos Stad Antwerpen voor het ontwerpteam van Sweco, BAU, Atelier Jeol en Erfgoed & Visie om de Meir een vernieuwde identiteit te schenken. Ons multidisciplinair team wist de jury te overtuigen met een ambitieuze visie op één van de meest iconische winkelstraten van België. Het voorontwerp wordt het komende jaar – tot midden 2026 – verder uitgewerkt in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. Want ontwerpen, dat doe je samen. De heraanleg start ten vroegste in 2028.

De Meir krijgt een nieuwe identiteit die naadloos aansluit bij het karakter en de uitstraling van Antwerpen. Sweco gaat met grote fierheid deze opdracht aan en wil met alle partners en stakeholders bouwen aan een nieuwe toekomst voor de Meir. Dit project is een harmonieus samenspel van vele handen, hoofden en harten. Stadsplanners, landschapsarchitecten, erfgoedspecialisten, mobiliteitsexperts, ontwerpers en uitvoerders – elk team brengt zijn unieke expertise in. Het resultaat is een gedeelde visie, gebouwd op samenwerking met handelaars, gebruikers, bewoners en vele andere belanghebbenden, in alle vertrouwen en met vakmanschap.

“Van een winkelstraat naar een levendige stadsboulevard die klaar is voor morgen. De Meir wordt méér dan shoppen alleen — het wordt een plek om te beleven, te ontmoeten en te genieten, op elk moment van de dag. Een Meir met vele lagen: groen en leefbaar, architecturaal indrukwekkend, altijd bruisend van energie. Een straat met karakter, waar je kan flaneren, winkelen, ontdekken en tot rust komen. Een Meir die je verrast. Die je raakt. Een Meir waar je écht ‘Meir’ voor je geld krijgt. Maar die vooral ook een winkelstraat zal blijven!”
Manu Versluys – Projectleider bij Sweco

Vergroening en verlichting als beleving

Het ontwerpteam presenteert een visie waarin vergroening, comfort en sfeer centraal staan. De Meir, samen met de Leysstraat, Jezusstraat en Twaalfmaandenstraat, zal worden omgevormd tot een klimaatrobuuste, voetgangersvriendelijke en sfeervolle winkelboulevard. Er komen rustplekken met zicht op monumentale gebouwen, plantvakken met nieuwe en bestaande bomen, en een uniforme materiaalkeuze die het geheel een samenhangend karakter geeft. 

Verlichting speelt een sleutelrol in het ontwerp. Met een doordacht lichtplan trekken we de sfeer van de Grote Markt en het Centraal Station door naar de Meir. Niet alleen functioneel, maar ook sfeervol: het licht accentueert de architecturale pracht van de straat en laat het erfgoed letterlijk schitteren. Zo blijft de Meir ook na zonsondergang een levendige en uitnodigende plek – een boulevard die straalt, zelfs onder het maanlicht.

Ruimte en verbinding voor iedereen

Het ontwerp houdt rekening met de verschillende gebruikers van de straat. Voetgangers krijgen prioriteit, maar ook hulpdiensten en leveringen worden geïntegreerd in het plan. In de Jezusstraat wordt extra ingezet op verblijfsruimte, afgestemd op het studentenleven, shopping en cultuur. 

De Via Sinjoor wordt een verbindende boulevard – van de Groenplaats tot het Centraal Station. Dankzij haar strategische ligging speelt ze een sleutelrol in de stad. Niet alleen verbindt ze oost met west, maar ook noord met zuid. Musea, cultuurhuizen, scholen en iconische gebouwen zoals de Handelsbeurs, Opera en Bourla worden zo onderdeel van een uitnodigend netwerk dat mensen en plekken samenbrengt.

Architectuur die spreekt, geschiedenis die leeft

De vernieuwde Meir bloeit op tot een bruisende boulevard die een breed publiek verwelkomt, niet enkel shoppers. Het monotone profiel wordt doorbroken, belevenissen worden toegevoegd: een aantrekkelijke groenstructuur, verschillende gebruiksplekken, een route langs de geschiedenis van Antwerpen, een plek voor iedereen, ook na het sluiten van de winkels. 

De Meir wordt een boulevard waar erfgoed tot leven komt. Boven de etalages ontvouwt zich een verborgen wereld vol architecturale pracht, vaak onopgemerkt door voorbijgangers. Een zorgvuldig uitgestippeld parcours onthult zichtlijnen, historische gevels en subtiele verwijzingen naar het rijke verleden van de stad. Het straatbeeld verandert in een levend ‘Kabinet van Curiositeiten’ – een ontdekkingstocht door tijd en ruimte.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten