Met ACO Green City ontwikkelde ACO een keten van opvang, voorzuivering, buffering, hergebruik en infiltratie. Het slimme waterbeheersysteem van ACO vangt het regenwater op en zuivert het voor hergebruik of infiltratie in de bodem. Dit is niet alleen een waterbesparende en dus milieuvriendelijke oplossing, maar werkt ook kostenbesparend. Overtuigend genoeg voor de Nederlandse gemeente Raalte, waar het centrum werd heraangelegd en samen met ACO ook het waterbeheer van de pleinen werd aangepakt.
De laatste decennia werd groen vaak omrand met beton en natuursteen. Vervuild regenwater liep hier tegenaan en werd via goten of kolken afgevoerd naar de riolering om uiteindelijk bij de waterzuivering van de stad terecht te komen. De nieuwe hemelwaterverordening van oktober 2023 verplicht ons om regenwater ter plaatse te houden, te hergebruiken en te laten infiltreren. Met het vergroenen van de steden wil men regenwater direct leiden naar het groen, maar regenwater dat op een verharde oppervlakte valt, is echter altijd vervuild. Dit vervuilde regenwater bevat zware metalen afkomstig van rem- en bandenslijtage, koolwaterstoffen en neergeslagen uitlaatgassen. Maar ook in de minder drukke straten en op pleinen vindt men afval zoals sigarettenpeuken, plastics, etensresten, fecaliën …
ACO Green City biedt hiervoor de ideale oplossing. “Met ACO Green City vangen we regenwater op, zuiveren het, houden het vast en geven we het terug aan de natuur”, vertelt Dries Aerts, product manager bij ACO. “Dit door bomen, bloemperken en parken te besproeien en het water ter plekke te laten infiltreren. Dit geeft het groen de kans om te groeien en haar functie in de stad te vervullen.”
Voor het slimme waterbeheersysteem op de pleinen in Raalte sloegen IAA Architecten en ACO de handen in elkaar. Een uniek ontworpen rooster uit cortenstaal – met een tekening van een korenaar als symbool voor Raalte – loopt centraal door het plein. Het accentueert het belang van water in de openbare ruimte en zorgt voor een speelse afbakening van verschillende ruimtes op de pleinen. Slim waterbeheer staat centraal in het ontwerp. Eerst wordt het hemelwater hoog opgevangen, waarna het gezuiverd wordt. In de groene percelen zijn slimme sensoren aanwezig. Deze sensoren zorgen ervoor dat de aanwezige planten tijdig water krijgen in droge periodes. Wanneer de bodem een bepaald droogteniveau bereikt en er de komende 24 uur geen regenbui voorspeld is, wordt hemelwater gebruikt om de planten automatisch te bewateren.
Als het vervuilde regenwater niet eerst wordt gezuiverd, komen al deze stoffen in het groen terecht. Hierdoor kunnen bomen niet groeien en worden ze ziek. De bodem rond het groen raakt vervuild en verdicht, waardoor micro-organismen in de bodem en het groen afsterven. Ook zal men bij niet-zuivering van het regenwater de vervuilde bodem moeten afgraven. Deze taak brengt een enorme kost met zich mee, net als de sanering van deze vervuilde grond. Infiltratiekolken, -kratten, -putten en wadi’s zullen dichtslibben en hun functie verliezen. Ook de wadi’s die een dubbele functie krijgen als speelgelegenheid vormen een groot gevaar voor onze kinderen die in aanraking komen met deze vervuiling.
ACO biedt voor elk terrein de juiste zuiveringsoplossing en kan daarbij ook advies verlenen. “Na het opvangen, zuiveren en stockeren van regenwater, wordt het gezuiverde water hergebruikt”, vertelt Chris Beeren, project engineer bij ACO. “Het plein of de straat wordt ingedeeld in verschillende groenzones. Elke zone is gekoppeld aan een slimme sensor die de bodemvochtigheid meet. Wanneer een sensor aangeeft dat planten of bomen water nodig hebben, controleert een applicatie of er binnen 4 uur een regenbui verwacht wordt en of deze voldoende regen bevat. Als er regen op komst is, gebeurt er niets. Zo niet, dan geeft het systeem enkel water aan de betreffende zone. Hierdoor blijft het groen ook groen, zelfs tijdens lange perioden van droogte (in België hebben we gemiddeld 20 opeenvolgende dagen per jaar zonder neerslag.”
Steden en gemeenten besparen zo op watergebruik en personeelskosten. Ze hoeven namelijk niet 25 tot 30 keer per jaar uit te rukken om de groenzones water te geven. Het door ACO ontwikkelde dashbord informeert over het regenwaterverbruik, de hoeveelheid opgeslagen regenwater in het bufferbekken, de bespaarde CO² en kosten …
Neem dan rechtstreeks contact op met ACO.