Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoe haalt u de meeste waarde uit uw rioleringsinvestering?
Hoewel gres een iets hogere initiële investering vraagt, biedt het op lange termijn een kostenbesparing tot 65 % ten opzichte van alternatieve materialen

Hoe haalt u de meeste waarde uit uw rioleringsinvestering?

Bij rioleringssystemen wordt de materiaalkeuze vaak gedreven door de laagste initiële kosten. Dit lijkt een logische aanpak, maar de focus op lage initiële kosten leidt vaak tot hogere uitgaven op de lange termijn. Daarom wordt een holistische benadering zoals Life Cycle Costing (LCC) steeds belangrijker. Door gebruik te maken van deze LCC-methodologie, kunt u een weloverwogen keuze maken die het kostenplaatje over de volledige levenscyclus van uw rioleringsinfrastructuur in kaart brengt.

Life Cycle Costing, een internationaal erkende aanpak volgens de ISO 14040- en ISO 14044-normen, is een methode om de economische prestaties van een product of systeem te evalueren gedurende de volledige levenscyclus. Dit begint bij de winning en verwerking van grondstoffen, gevolgd door productie, distributie, gebruik; en eindigt bij de verwerking aan het einde van de levensduur. In tegenstelling tot een traditionele kostenanalyse die vaak alleen kijkt naar de initiële investering, omvat LCC alle directe en indirecte kostenbronnen zoals initiële investeringskosten, onderhoudskosten, vervangingskosten en restwaarde.

Door deze brede aanpak biedt een LCC-aanpak een meer omvattend beeld van de totale kosten en helpt het om de economische duurzaamheid van uw investering te kwantificeren.

Extern LCC onderzoek: levencycluskosten bij DWA-stelsels

In 2024 werd er door Project Hub 360 een studie uitgevoerd waarbij de volledige levensycyluskosten in kaart werden gebracht. Deze diepgaande analyse vergelijkt gresbuizen met thermoplastische alternatieven voor DWA-toepassingen. Hierbij wordt rekening gehouden met initiële kosten, onderhoud, levensduur en restwaarde over een tijdshorizon van 150 jaar.

Onafhankelijk LCC-onderzoek bevestigt dat als de operationele levensduur meer dan 40 jaar bedraagt, gresbuizen vanuit economisch oogpunt de beste investering zijn.

De kosten werden becijferd op basis van een uitgevoerd project in Val Tinella (ITA). De totale initiële investeringskost bedroeg € 3.317.882 voor gres en € 3.188.377 voor het thermoplastische alternatief. Hoewel gres een iets hogere initiële investering vraagt (+4 %), biedt het op lange termijn een kostenbesparing tot 65 %. Na 40 jaar zijn gresbuizen voordeliger dan andere alternatieven. Dit betekent dat gres de goedkoopste optie is voor rioleringssystemen met een minimale levensduur van 40 jaar.

Hoewel gres een iets hogere initiële investering vraagt, biedt het op lange termijn een kostenbesparing tot 65 % ten opzichte van alternatieve materialen.

Maak uw investering dus toekomstbestendig door niet alleen naar de prijs van vandaag te kijken, maar naar de waarde van morgen. Door de LCC-methodologie te integreren in uw besluitvormingsproces in plaats van traditionele kostprijsberekening, kunt u de totale kosten van uw rioleringsinfrastructuur realistischer inschatten en economisch duurzamere keuzes maken. Dit voorkomt verrassingen op de lange termijn en helpt u de maximale waarde uit uw investering te halen.

De resultaten van diepgaande LCC-analyses bij DWA-stelsels, uitgevoerd in 2024 door Project Hub 360, laat duidelijk zien dat gres de beste investering is op lange termijn. Door te kiezen voor gres investeer je in kwaliteit, duurzaamheid en lagere kosten over de volledige levensduur van het rioleringssysteem. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten