Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Slim hemelwaterbeheer in Wiekevorst laat geen druppel verloren gaan
Pidpa en haar partner B-rain Connect ontwikkelden een innovatieve oplossing met een minimale impact voor de bewoners maar grote voordelen voor het milieu. 

Slim hemelwaterbeheer in Wiekevorst laat geen druppel verloren gaan

Met meer dan 100 jaar ervaring is Pidpa de ideale partner om duurzame oplossingen te zoeken voor de waterproblemen van vandaag en morgen. Dit doet zij onder meer door het uitwerken van uiteenlopende oplossingen bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘de slimme straat’ in een nieuwbouwverkaveling in Wiekevorst.

Om te komen tot een betere en duurzame waterhuishouding gelden bij nieuwbouw en renovatie vandaag immers strenge regels voor de opvang van hemelwater. Zo moet elke wooneenheid beschikken over een hemelwaterput, een infiltratiesysteem en een gescheiden riolering. In deze nieuwbouwverkaveling met 33 woningen, een supermarkt en een handelszaak in Wiekevorst zou dit uiteindelijk neerkomen op 35 aparte hemelwaterputten.

In plaats van 35 individuele opvangputten voorziet Pidpa één collectief opvangsysteem met een pompstation, dat het regenwater herverdeelt over de 33 woningen.

Innovatieve oplossing

Pidpa en haar partner B-rain Connect ontwikkelden hiervoor echter een innovatieve oplossing met een minimale impact voor de bewoners maar grote voordelen voor het milieu. Een ondergronds systeem met 54 betonnen kokerelementen doet dienst als een centrale opvang- of verzamelstraat voor hemelwater van de daken en de verharde oppervlakken in deze verkaveling. De totale dakoppervlakte bedraagt bijna 2.500 m².

Het hemelwater, afkomstig van de verhardingen, gaat rechtstreeks naar de infiltratiezone. Het hemelwater van de daken gaat rechtstreeks naar de bakken, wordt gefilterd en gaat nadien in het leidingnetwerk voor hergebruik. Als deze bufferzone overloopt, komt dit hemelwater terecht in de infiltratiezone. De ondergrondse opslag- en infiltratiebakken hebben een gezamenlijk volume van 186 m³ of 186.000 liter.

Het hemelwater, afkomstig van de verhardingen, gaat rechtstreeks naar de infiltratiezone.

Eén collectief opvangsysteem

In plaats van 35 individuele opvangputten voorziet Pidpa één collectief opvangsysteem met een pompstation, dat het regenwater herverdeelt over de 33 woningen. Elke woning heeft twee aansluitingen: één voor hemelwater en één voor drinkwater. Het hemelwater wordt ingezet voor de toiletspoeling, wasmachines en buitenkranen (het zogenaamde huishoudwater), terwijl het drinkwater wordt gebruikt voor consumptie (drinken, voedselbereiding) en hygiëne. Hierbij wordt ook uitgegaan van de vooropstelling dat 95% van het benodigde huishoudwater kan gehaald worden uit hemelwater en dat slechts 5% dient aangevuld met drinkwater via een aanwezig back-up-systeem. Op een geraamd verbruik van 1.700 m³ per jaar betekent dit slechts 85 m³ drinkwater!

“Dit hemelwaternetwerk biedt dan ook heel wat voordelen”, aldus Maarten Debusschere, sales manager bij Pidpa.  “Dankzij dit ‘slimme-straat-concept’ zorgen wij immers voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waarbij een goede bovengrondse infrastructuur wordt aangevuld met heel wat mogelijkheden voor ontharding, ruimte voor groen en infiltratie. Tot slot proberen wij bij de aanleg van deze infrastructuur steeds te kiezen voor duurzame en circulaire materialen.”

Een ondergronds systeem met 54 betonnen kokerelementen doet dienst als een centrale opvang- of verzamelstraat voor hemelwater van de daken en de verharde oppervlakken in deze verkaveling.

Het oog wil ook wat

Alle nutsleidingen lopen daarenboven in deze afgescheiden goten. Dankzij het gebruik van vloerplaten kunnen bij werkzaamheden deze goten snel worden geopend zonder nadelige gevolgen (zoals verzakkingen) nadien. Het oog wil tot slot ook wel wat: daarom wordt het geheel bovengronds afgewerkt door de inplanting van zitbanken, paden en natuurlijk groene ruimtes: aantrekkelijk maar tegelijk functioneel. 

“Dit project toont dat Pidpa een waardevolle partner is bij het uitwerken van projecten rond onder meer de recyclage en hergebruik van water”, stelt Maarten Debusschere. “Ons doel is immers om zorgvuldig om te springen met de beschikbare waterbronnen en op deze manier ervoor te zorgen dat ook de toekomstige generaties nog kunnen genieten van zuiver water. Wil je meer te weten komen over dit project of over ons overige aanbod, kan je steeds met ons contact op-nemen via maarten.debusschere@pidpa.be (0474 96 32 70) of frederik.spiessens@pidpa.be (0471 55 45 89).” 

Pidpa (www.pidpa.be) produceert en levert dagelijks 175 miljoen liter drinkwater voor meer dan 1,3 miljoen klanten. Daarnaast zorgt het bedrijf voor een professioneel rioolbeheer in 46 gemeenten. Bovendien biedt Pidpa als integraal waterbedrijf op maat gemaakte oplossingen voor uiteenlopende watergerelateerde uitdagingen van haar klanten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten