Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Circulair Waternet Antwerpen finalist bij VLARIO Innovatieprijs 2025 

Circulair Waternet Antwerpen finalist bij VLARIO Innovatieprijs 2025 

Nieuw watercircuit om stadsgroen op peil te houden

Het Circulair Waternet Antwerpen heeft een top 3-notering behaald bij de VLARIO Innovatieprijs 2025. Stad Antwerpen zal de komende jaren een circulair waternet aanleggen dat de rivier het Schijn verbindt met de vijvers en parken in de binnenstad. Dit slimme netwerk moet het dalende grondwaterpeil en de droogte aanpakken.

Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Deze finaleplaats is een mooie erkenning voor onze visie over het zo veel mogelijk hergebruiken van water. Door kostbaar water in de stad te recycleren bieden we oplossingen voor droogte en waterschaarste. We zijn dankbaar voor de inzet van alle betrokkenen en partners. Samen zorgen we ervoor dat Antwerpen een groene en leefbare stad blijft, zeker in tijden van klimaatverandering.”

“We zijn trots dat ons project de laatste ronde heeft bereikt. Dit bevestigt dat we de juiste koers varen met onze vernieuwende oplossingen voor integraal watermanagement. Met onze multidisciplinaire expertise willen we het verschil maken bij het ontwerp en het stakeholdermanagement.”

Arthur Peeters
Team Manager Hydraulic Infrastructure

Projectuitdaging

Het grondwater in de stad staat op veel plaatsen erg laag en zal door de klimaatverandering nog verder dalen. Naast legere vijvers leidt de lage grondwaterstand ook tot minder gezond stadsgroen. In Antwerpen is er een bijkomend risico bij lage grondwaterstanden tijdens extreem droge periodes waarbij er brak Scheldewater wordt aangetrokken. Dat brak water verdringt het zoete grondwater en zou nefaste gevolgen kunnen hebben voor het groen in de stad en tast ook funderingen van gebouwen en andere constructies aan.

Klimaatrobuuste aanpak

Stad Antwerpen zet in op het hergebruik van water via de ontwikkeling van een nieuw circulair waternet, onder andere gevoed door permanente bemalingen en oppervlaktewaterwater afkomstig van de rivier het Groot Schijn. Dit bespaart drinkwater en zorgt ervoor dat groene zones voldoende water krijgen, waardoor het stadsgroen beter groeit. Het helpt ook bij het bestrijden van stadsopwarming, bevordert biodiversiteit en verbetert het grondwaterpeil.

Waterhergebruik

Afvalwater dat anders naar zee zou stromen, kunnen we zuiveren en hergebruiken in de binnenstad. Om al dat water op de plaats te krijgen waar het nodig is, zijn transportleidingen nodig. Zo ontstaat een circulair waternet met verschillende circulaire waterleidingen (CWL’s). Sweco is nauw betrokken bij de ontwikkeling van twee van deze leidingen: CWL Zuid en CWL Schijn. Beide CWL’s monden uit in een stedelijke vijver, met de bedoeling om die in balans te houden en zo de grondwaterstand in de binnenstad op peil te houden. Daarnaast worden er ook aftakkingen gemaakt naar andere afnemers, zoals parken, ontwikkelingen, ZOO Antwerpen en aftappunten voor de groendienst.

Wie werkt eraan mee? 

Stad Antwerpen speelt een leidende rol in het bevorderen van circulair watergebruik. Naast de stad zijn er verschillende partners betrokken bij dit project, waaronder rioolbeheerder en drinkwaterleverancier water-link, ZOO Antwerpen, autonoom gemeentebedrijf AG Vespa, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en waterzuiveraar Aquafin. De uitrol van het circulair waternet wordt mee ondersteund door de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten