Eind januari werd op Linkeroever een belangrijke mijlpaal bereikt voor de bouw van de nieuwe Scheldetunnel: vlakbij het Sint-Annabos brak Lantis de oude Scheldedijk door. Aannemer TM COTU* graaft 400 meter van de oude dijk weg om plaats te maken voor het eerste tunnelelement uit Zeebrugge. In de zomer van 2025 zal dit eerste element aansluiten op het tunneldeel dat op Linkeroever zelf werd gebouwd.
Annick De Ridder, minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “We zetten alweer een cruciale stap in de realisatie van de Scheldetunnel en het Oosterweelproject, de werf van de eeuw. De Scheldetunnel is een cruciale schakel in het rondmaken van de Antwerpse Ring. De infrastructuurwerken voor de Scheldetunnel zijn essentieel voor de Vlaamse mobiliteit, leefbaarheid en economie, en gaan hand in hand met natuurontwikkeling. Door het verplaatsen van de dijk maken we immers heel wat ruimte vrij voor ecologisch waardevolle natuur.”
De Scheldetunnel begint op de linkeroever ter hoogte van het Sint-Annabos en komt op de rechteroever uit in het toekomstige Oosterweelknooppunt en de Kanaaltunnels.
Begin december werd een deel van de werf op Linkeroever via pompen gecontroleerd onder water gezet. Deze operatie moest ervoor zorgen dat het tunneldeel dat op Linkeroever reeds gebouwd werd, beschermd zou zijn bij de dijkdoorbraak. De stroming van de Schelde is namelijk bijzonder sterk en zou, zonder extra maatregelen, het reeds gebouwde tunnelelement kunnen beschadigen. Nu de dijk is doorgebroken ligt de tunnelconstructie voor het eerst écht in de Schelde.
De komende maanden werkt Lantis verder om deze zomer het eerste tunnelelement uit Zeebrugge te ontvangen. Zo maken baggerschepen de zinksleuf waar de acht enorme tunneldelen in zullen liggen.
In februari worden de ankerpalen in de rivier geplaats zodat de tunneldelen op een gecontroleerde manier in de Schelde kunnen neergelaten worden. Volgens de planning liggen eind 2025 alle acht tunneldelen onder de Schelde. De opening voor fietsers volgt in 2028. Het gemotoriseerd verkeer zal vanaf 2030 gebruik kunnen maken van de tunnel.
Wie denkt dat de Schelde met het doorbreken van de dijk niet meer tegengehouden wordt, hoeft niets te vrezen. De afgelopen maanden bouwde Lantis meer landinwaarts een nieuwe, hogere dijk. Die neemt nu de functie van Scheldebuffer over en biedt dankzij de aangepaste hoogte een betere bescherming tegen overstromingen. Door het verplaatsen van de dijk maken komt bovendien heel wat ruimte vrij voor ecologisch waardevolle natuur.
De nieuwe Scheldedijk ligt 300 meter landinwaarts, is 2,5 meter hoger en maakt daarmee deel uit van het Sigmaplan van de Vlaamse overheid. Goed nieuws, want hierdoor wint de Schelde tot wel 24 hectare extra ruimte, dat staat gelijk aan liefst 34 voetbalvelden. In het najaar van 2026 richt Lantis dit gebied in met ecologisch waardevolle getijdennatuur.
Van het vrijgekomen gebied wordt 18 hectare omgevormd tot een natuurlijk landschap van slikken en schorren. Slikken zijn lagergelegen gebieden die bij vloed onder water komen te staan. Schorren liggen dan weer hoger en staan enkel onder water bij extreme waterstanden. Beide vormen een vruchtbare voedingsbodem voor planten en bodemdiertjes en zijn daardoor een ideale plek voor vogels om voedsel en rust te vinden. Daarnaast plant Lantis een overstromingsbos van 6 hectare aan.
*TM COTU staat voor Tijdelijke Maatschap Combinatie Oosterweeltunnel. De groep bestaat uit de Belgische bouwgroepen BESIX, Stadsbader Contractors, DEME en Jan De Nul.