Voor COPRO is het prioriteit om op het gebied van veiligheid de kwaliteit te blijven borgen. Dit doet de gerenommeerde certificatie-instelling uiteraard door het uitrollen, vermarkten en opvolgen van tal van product- en uitvoeringscertificaties, maar ook door middel van nieuwe initiatieven, zoals bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen voor de productcertificatie van nastrooimateriaal en wegmarkeringen. “Op onze proefvakken in Baillonville kan iedere producent jaarlijks terecht om zijn systemen te testen”, vertelt Fulcrane De Bruyn, certification manager bij COPRO.
Elke weggebruiker zal het ermee eens zijn dat goed zichtbare wegmarkeringen bijdragen tot de veiligheid op de weg. De wegmarkeringssystemen gebruikt op onze openbare wegen ondergaan daarom dan ook een uitgebreid certificatieproces. COPRO speelt een belangrijke rol in zowel de CE-certificatie als de BENOR-certificatie van wegmarkeringsproducten. Dankzij een goede samenwerking tussen COPRO, de producenten van de wegmarkeringsproducten en de verschillende gewesten van ons land, zorgt certificatie momenteel voor een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de producten en de veiligheid van onze wegen.
De producten die gebruikt worden in België voor de uitvoering van de wegmarkeringen zijn onderworpen aan gelijkvormigheidscontroles. Deze worden uitgevoerd door COPRO en de bevoegde diensten van de SPW (overheidsdienst van Wallonië). Deze controleprocedures omvatten initiële testen over de dag- en nachtzichtbaarheid, de stroefheid, de duurzaamheid van deze markeringssystemen. Hiervoor worden proefvakken (volgens de specificaties van de norm NBN EN 1824) voorzien op de N63 (tussen Marche-en-Famenne en Luik) in Baillonville. Ieder jaar vindt een homologatiecampagne van deze systemen plaats, met de medewerking van het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer).
Fulcrane De Bruyn: “De testen gebeuren doorgaans eind mei, begin juni, omdat de kans op droge wegen dan reëel is en dat is echt wel nodig om de testen te kunnen uitvoeren. De proefvakken in Baillonville zijn toegankelijk voor alle producenten van wegmarkeringsproducten, iedereen kan zich inschrijven voor de jaarlijkse testen. Tijdens de test brengen aannemers een wegmarkeringssysteem aan, bestaande uit een basisproduct zoals verf, thermoplast of tape gecombineerd met nastrooimateriaal zoals bijvoorbeeld glasparels of stroefmakende middelen. Die dag worden door COPRO ook stalen genomen van het basis- en nastrooimateriaal, voor een latere analyse in een extern labo. Ook de dosering wordt de dag van de test nagekeken. Die is uiteraard zeer belangrijk voor de prestaties van het systeem en zal uiteindelijk ook op het certificaat vermeld worden.”
Tijdens de test worden negen evenwijdige lijnen aangebracht. “En dat heeft een reden”, aldus Fulcrane De Bruyn. “Enkele weken na plaatsing wordt een initiële meting uitgevoerd om te zien of het systeem performant is. De officiële meting gebeurt na ongeveer een jaar. De Belgische besturen hebben ervoor gekozen om de officiële prestaties te definiëren na 1.000.000 overgangen (verkeersklasse P5). De verkeersklasse en de prestaties die de systemen in België moeten behalen, staan vastgelegd in de leidraad G0025. Die overgangen worden geregistreerd door een telsysteem en dat is ook meteen de reden waarom er negen lijnen worden aangebracht. Er wordt dan gekeken welke lijn het gewenste aantal wielovergangen telt en die lijn wordt getest. Van de geslaagde systemen worden vervolgens de eerder genomen stalen naar het labo gestuurd voor een identificatieonderzoek. Als alles goed verloopt, ontvangt de producent na 1,5 tot 2 jaar zijn BENOR-certificaat en kan de productie gestart worden.”
Zowel de verantwoordelijken van de gewesten in België als gemeentelijke overheden weten dat ze steeds bij COPRO terechtkunnen voor duidelijk en eenduidig advies omtrent de productcertificatie van de producten voor wegmarkeringssystemen. Samen met de gewesten, werkt COPRO ondertussen aan nieuwe Technische Voorschriften met betrekking tot oppervlakte-inkleuring van fietspaden en fietssuggestiestroken. Eenmaal deze Technische Voorschriften zijn opgesteld, zullen deze dienen als basis voor productcertificatie en kan elk gewest ze ook voorzien in de bestekken. Uniforme en duidelijke voorschriften voor de producten en systemen voor oppervlakte-inkleuring zullen ook op hun beurt bijdragen tot de veiligheid van alle weggebruikers.
Neem dan rechtstreeks contact op met Copro.