Het PPS-project Verhoging bruggen Albertkanaal – cluster 1 blijft mooie vorderingen maken. In 2019 werden met Eindhout (februari) en Zutendaal (april) nog twee nieuwe bruggen ingevaren. De tijdelijke handelsvennootschap Via T Albert – bestaande uit Franki Construct, Willemen Infra, Hye en Aelterman – leidt de werken in goeie banen. In totaal zal de THV zeven bruggen verhogen tussen Herentals en Eigenbilzen. Het einde van alle werken staat gepland in mei 2020. “Een deadline die nog steeds mooi haalbaar is”, aldus Sven Somers, projectdirecteur van Via T Albert Bouw.
Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende het voorbije decennium een steile opgang. In het kader van de capaciteitsverhoging van het Albertkanaal investeert De Vlaamse Waterweg nv dan ook in de verdere uitbouw van het Albertkanaal. De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een knelpunt voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen.
De Vlaamse Waterweg en Via T Albert ondertekenden op 1 september 2017 het contract voor het PPS-project Verhoging bruggen Albertkanaal – cluster 1. Hiermee sloten beide partijen een publiek-private samenwerkingsovereenkomst voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarige onderhoud van zeven bruggen over het Albertkanaal. Het project is een onderdeel van het verhogen van een totaal van een 60-tal bruggen over het Albertkanaal. kadert binnen de Verklaring van Tallin, die op 17 oktober 2013 werd ondertekend door de Europese Commissie, Frankrijk, Nederland en het Vlaams en Waals gewest. Daardoor zal de capaciteit van de belangrijkste watersnelweg in Vlaanderen met 25% stijgen.
Binnen het project nemen Greisch, BM Engineering, Infrabo, TML en Omgeving de belangrijkste studies van respectievelijk de staalbouw, de civiele techniek, de riolering- en wegenis, minder hinder en integrale ontwerpkwaliteit voor hun rekening.
De staalstructuur voor de nieuwe brug in Eindhout werd voorbereid in een atelier en daarna geassembleerd op een montageterrein langs het Albertkanaal.
Nieuw ingevaren
Dat het project stevig vooruitgaat werd de voorbije maanden nogmaals bewezen met het invaren van de bruggen in Ham, Eindhout en Zutendaal. Anders dan de bruggen te Eindhout en Zutendaal wordt de nieuwe brug te Ham ter plekke boven het kanaal gebouwd. In het weekend van 20 januari 2019 werd de boog gelegd en tegen eind maart 2019 zal de metalen boogbrug klaar zijn. De nieuwe brug in Zutendaal werd op het montageterrein nabij de industriezone Ford Genk in elkaar gezet en op zondag 7 april naar zijn definitieve locatie ingevaren.
De eerste brug die dit jaar werd ingevaren was de stalen boogbrug in Eindhout. De staalstructuur voor de nieuwe brug werd voorbereid in een atelier en daarna geassembleerd op een montageterrein langs het Albertkanaal. “Ondertussen is in Eindhout ook het betondek gestort en naderen de werken ter hoogte van de brug hun einde”, aldus Sven Somers. “De openstelling van deze brug is namelijk voorzien in de loop van de maand mei 2019. Globaal bekeken loopt het project prima. De samenwerking loopt vlot en we zijn erg tevreden met de vooruitgang die we boeken.”
Ondertussen is in Eindhout ook het betondek gestort en naderen de werken ter hoogte van de brug hun einde.
Samenwerken
De zeven bruggen die door Via T Albert onder handen genomen worden, bevinden zich in Eigenbilzen, Zutendaal, Stokrooie, Kwaadmechelen Zwartenhoek, Eindhout, Geel-Stelen en Herentals-Lier. Telkens gaat het om stalen boogbruggen van eenzelfde type. “Cruciaal in dit project zijn planning en het constante overleg met stakeholders om de hinder zo beperkt mogelijk te houden”, vertelt Sven Somers “In dergelijke werken raak je aan alle soorten verkeer: scheepvaart, fietsers, voetgangers, auto- en treinverkeer. Ook met de netbeheerders wordt nauw samengewerkt voor het verplaatsen van allerlei kabels en leidingen. Het is dus best een moeilijke evenwichtsoefening, gezien de strakke timing om alle bruggen op tijd vernieuwd te hebben.”
In februari werd de brug in Eindhout ingevaren.
Onderhoud
De beëindiging van de bouwwerken is voorzien voor mei 2020. Grote aandacht gaat uit naar minder hinder, waarvoor De Vlaamse Waterweg en Via T Albert overleg plegen met de gemeenten en stakeholders om af te stemmen en de hinder te beperken. En het beperken van hinder trekt zich ook door in de nazorg want naast het ontwerp, de bouw en de plaatsing staat de THV ook in voor het onderhoud. “En dat voor een periode van dertig jaar. Zo voorzagen we nu al een speciale onderhoudsgondel die we zullen gebruiken om de onderkant van de bruggen op tijd en stond te inspecteren en te herschilderen. Op die manier willen we de Vlaamse Waterweg maximaal ontzorgen”, besluit Sven Somers.