De firma Lameire Funderingstechnieken uit Eeklo realiseerde recent een uitdagend project in het centrum van Antwerpen. Voor de bouw van een kelder met drie ondergrondse bouwlagen (uitgraving -10 m), omringd door hoge gebouwen, realiseerde de funderingsspecialist een 120 m lange gesloten secanspalenwand. “Ook voor moeilijk bereikbare werven in dicht bebouwde omgeving weten we de gepaste machines en mensen in te schakelen”, vertelt Nicolas De Pestel, projectingenieur bij Lameire Funderingstechnieken.
De bouwput bevindt zich niet langs de straatzijde maar achter de gebouwen in de Minderbroedersrui in Antwerpen, wat de toegankelijkheid niet eenvoudig maakte. Nicolas De Pestel: “De toegang was enkel mogelijk via een poort van 3,5 m op 3,5 m. De paalmachine kon er maar net doorrijden. Het binnenbrengen en terug afvoeren van machines, materieel en materiaal, waaronder lange wapeningskorven, een lange boorbuis … vroeg heel wat logistieke organisatie en stuurmanskunst. Te allen tijde moest ook vermeden worden dat de tram in de Minderbroedersrui werd gehinderd.”
Voor de bouw van een kelder met drie ondergrondse bouwlagen (uitgraving -10 m), omringd door hoge gebouwen, werd een 120 m lange gesloten secanspalenwand gerealiseerd.
De betonlevering gebeurde aan de straatzijde en werd ruim 100 m ver gepompt. “Voor de beschoeiing werden rondom de kelder en zo dicht mogelijk tegen de omliggende bebouwing ongeveer 250 secanspalen met een diameter van 52 cm geboord tot een 13 m diep. Bij deze techniek wordt er verbuisd geboord langsheen de gebouwen met gronduithaling. Dit geeft het minste risico voor grondontspanning en is dus de meest veilige manier om te boren. Na het betonneren onder druk, wordt een wapeningskorf in de verse beton geduwd.”
De betonnen beschoeiingswand werd vervolgens op 2 niveaus verankerd door middel van ongeveer 130 trekankers om de stabiliteit van de omgeving te verzekeren. Nicolas De Pestel: “Finaal werden nog 60 micropalen met een trekcapaciteit van 30 ton geboord vanaf het uitgravingspeil. Met een telescoopkraan werd hiervoor een kleine paalmachine in en uit de put gehesen. De micropalen zijn eigenlijk verticale trekankers die ervoor zorgen dat de kelder niet gaat opdrijven door het grondwater. Met dit project toont Lameire haar veelzijdigheid en knowhow. Ook voor moeilijk bereikbare werven in dicht bebouwde omgeving weten we de gepaste machines en mensen in te schakelen.”
Lameire Funderingstechnieken NV, in 1969 opgericht door Cyriel Lameire als loonwerkbedrijf voor de landbouw, profileert zich als een gespecialiseerde partner voor het uitvoeren van diepfunderingen en beschoeiingstechnieken. En dat met een sterke focus op ervaring, een flexibele aanpak, strikte werfopvolging en een kwalitatieve uitvoering. “We beschikken over een uitgebreid modern machinepark en goed opgeleide werfteams om uw opdracht veilig en snel uit te voeren. En ook innovatie staat hoog op onze prioriteitenlijst.
Dat bewezen we onlangs nog met de aankoop van het nieuwste model van de Bauer RG22 S, een state of the art funderingsmachine. Deze machine kan nog diepere funderingen en beschoeiing uitvoeren. We willen met Lameire blijven een antwoord bieden op de uitdagingen van de toekomst inzake funderingen en beschoeiing. Deze nieuwe machine zorgt er voor dat we nog beter kunnen inspelen op de noden van onze klanten”, besluit Nicolas De Pestel.
Ongeveer 250 secanspalen met een diameter van 52 cm werden tot 13 m diep geboord.
In de zomer van 2019 stond Lameire overigens mee aan de wieg van 2Fund, een fusie tussen Votquenne Foundations en Lameire Funderingstechnieken. De fusie is een gevolg van de gedreven ambitie van beide bedrijven om Belgisch marktleider te worden in totaaloplossingen voor zowel funderings- als beschoeiingstechnieken. Hoewel de fusie nog jong is, wil 2Fund verder uitgroeien tot een allround funderingsbedrijf om totaalprojecten te kunnen aanbieden. Beide bedrijven werkten in het verleden al samen om de funderings- en beschoeiingstechnieken van een bepaalde werf tot een goed einde te brengen. Persoonlijk engagement en alles bespreekbaar en uitvoerbaar maken, staan centraal in de bedrijfsvoering.