In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en rioolbeheerder Riopact maakt de gemeente Zedelgem vandaag stevig werk van de heraanleg van de volledige Groenestraat. De straat wordt voorzien van nieuwe riolen, nieuwe fiets- en voetpaden en uiteraard ook een nieuw wegdek. Voor het nieuwe gescheiden rioleringsstelsel deed hoofdaannemer Olivier Construct een beroep op de prefab betonnen producten van FEBE-lid Alkern VOR Beton. “Dankzij onze grote voorraad en productieflexibiliteit konden we de klant optimaal bedienen”, aldus commercieel verantwoordelijke Jan Vandenaweele.
FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water.
FEBE-lid Alkern VOR Beton staat al meer dan 70 jaar in voor de productie en commercialisering van lokaal geproduceerde betonproducten voor professioneel gebruik in 3 marktsegmenten: wegenbouw, ruwbouw en omgevingswerken. Voor het project in de Groenestraat leverde de producent uit Roeselare de prefab rioleringselementen. Het gemeentebestuur van Zedelgem ziet in de geplande rioleringswerken een mooie kans om een nieuwe veilige fietsverbinding te realiseren tussen Zedelgem en Sint-Elooi. Jan Vandenaweele: “Het project is behoorlijk lijvig. Zo leveren we er ongeveer 4 km prefab betonbuizen en een honderdtal inspectieputten. De betonbuizen zijn standaard, met diameters van 300 tot 1.000 mm. Omdat de riolering ontdubbeld wordt, zal ongeveer de helft van de putten dienen voor DWA en de andere helft voor RWA.”
Dat Alkern VOR Beton dergelijke volumes op korte termijn kan leveren is een grote meerwaarde voor de klant. Jan Vandenaweele: “En hiermee wordt ook meteen een van de vele troeven van prefab beton belicht, namelijk de mogelijkheid om via een gecontroleerde productie een mooie voorraad van standaardmaterialen aan te leggen. En een ruime voorraad is iets waar Alkern VOR Beton steeds over beschikt. Daarnaast zijn we ook voor maatwerk gewapend en kunnen we dankzij onze grote productiecapaciteit snel schakelen. De strakke planning was in dit project zeker de grootste uitdaging, maar in overleg met de klant en dankzij duidelijke afspraken slaagden wij erin om alle producten tijdig te leveren zodat de aannemer steeds kon verder werken.”
“Die flexibiliteit is van goudwaarde voor de klant en dus ook het project”, gaat Jan Vandenaweele verder. “En de populariteit van prefab betonbuizen neemt alleen maar toe. Ik sta zelf vrij dicht bij de klanten en ik merk dat veel aannemers bij voorkeur kiezen voor prefab beton. Omwille van de kwaliteit en de goeie eigenschappen van prefab beton. En ook omwille van de vele mogelijkheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld probleemloos aansluitingen voor gres, pvc … voorzien.”
Bij rioleringswerken wordt ook steeds vaker gekeken naar ondergrondse infiltratie via poreuze buizen, een van de meest opmerkelijke prefab betoninnovaties van de laatste jaren. Maar dat bleek in dit project geen optie. “Door de hoge grondwaterstand kon er niet gewerkt worden met infiltratieleidingen. Poreuze buizen worden altijd overwogen in de zoektocht naar infiltratie en buffering. Met ‘hoge grondwaterstanden’ bedoel ik: we onderzoeken of de buizen boven het grondwaterpeil liggen gedurende het hele jaar. Is dit niet zo, dan gebruiken we geen poreuze buizen omdat deze dan als drain werken. Als ze onder het grondwaterpeil komen voeren we grondwater af in plaats van dat we het regenwater laten infiltreren”, besluit Vincent Mahieu van de dienst openbare werken bij de gemeente Zedelgem. ■
Neem dan rechtstreeks contact op met Alkern.