Wanneer het gaat om de keuze voor rioleringssystemen, speelt het materiaal een cruciale rol in zowel prestaties als duurzaamheid. We duiken in het materiaalperspectief van The One, beter gekend als de Keramo gresbuis die slechts drie natuurlijke ingrediënten bevat: klei, chamotte en water. Door deze unieke samenstelling biedt onze gresbuis The One zowel ecologische als technische voordelen voor uw projecten.
Het succes van een gresbuis begint bij de eenvoud van de materialen. De buis wordt geproduceerd uit klei, chamotte (gerecycleerd keramisch materiaal) en water. Deze keuze voor puur natuurlijke grondstoffen betekent dat er geen schadelijke chemische additieven nodig zijn.
Tevens zorgen deze grondstoffen voor een product dat zijn kwaliteit behoudt doorheen de tijd. De mechanische parameters blijven gewaarborgd, zonder afname, en het product vervormt niet door kruip of andere invloeden. Hierdoor behoudt een gresbuis zijn volledige milieuvriendelijke karakter, van productie tot einde levensduur.
Doordat een gresbuis volledig uit natuurlijke materialen bestaat, heeft ze geen negatieve impact op de bodem. De buizen verouderen niet en verliezen hun structuur of kwaliteit niet, zelfs na meer dan een eeuw gebruik. Dit betekent dat ze in de bodem kunnen blijven liggen zonder schadelijke effecten, zelfs na hun operationele levensduur.
Klei is een wijdverspreide en praktisch onuitputtelijke grondstof en vormt de basisgrondstof voor een gresbuis. Door deze grondstof in West-Europa te ontginnen, dicht bij de Pipelife fabriek te Hasselt, verkleint de ecologische voetafdruk aanzienlijk. Om de milieu-impact verder te minimaliseren, kiest Pipelife voor de duurzaamste transportmethode: per schip. Door klei per schip in plaats van per vrachtwagen te vervoeren, verlagen de transportemissies met maar liefst 73 %.
Chamotte, het tweede basismateriaal, wordt vervaardigd door keramisch materiaal te recycleren. Dit betekent dat al onze gresproducten uit meer dan 30% gerecycleerd materiaal bestaan. Dit draagt bij aan een efficiënte circulaire economie, waarbij afval minimaal is en grondstoffen worden hergebruikt. Niet alleen wordt afval verminderd, maar het gebruik van gerecycleerde materialen zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bovendien is een gresbuis volledig recycleerbaar, wat betekent dat het aan het einde van zijn levensduur opnieuw kan worden ingezet als chamotte in het productieproces, zonder kwaliteitsverlies.
Water hoeft nauwelijks te worden toegevoegd. De klei bevat namelijk al voldoende vocht. Waar mogelijk gebruikt Pipelife lokaal gewonnen water. Tijdens het drogen en het bakken van de buizen verdampt het overtollige water (zonder uitstoot van polluenten en vervuiling), komt in de atmosfeer terecht en keert terug op Aarde in de vorm van neerslag om opnieuw gebruikt te worden. Hierdoor blijven zowel de lucht als het water schoon en vrij van vervuiling.
Door de afwezigheid van chemische additieven, raffinagestappen, intermediairen of complexe secundaire processen is de impact van de productie beperkt en transparant weer te geven. Andere materialen vereisen vaak veel meer tussenstappen, wat resulteert in een hogere milieu-impact en minder transparantie over de impact van de intermediaire stappen. Een gresbuis vermijdt dit, wat het niet alleen milieuvriendelijker maakt, maar ook een duurzamere keuze voor rioleringssystemen.
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is een gresbuis een voorbeeld van hoe natuurlijke materialen en slimme productiemethoden samen kunnen zorgen voor een milieuvriendelijke en efficiënte oplossing voor rioleringssystemen.
Met de keuze voor natuurlijke grondstoffen en een sterk circulair productieproces zet een gresbuis in op een duurzame rioleringsoplossing. Het gebruik van lokaal gewonnen klei, gerecycleerde chamotte en een efficiënt watergebruik maakt de Keramo gresbuis een slimme keuze voor een milieuvriendelijke infrastructuur. Op zoek naar meer info over hoe en waarom een gresbuis uw projecten milieuvriendelijker maakt? Ontdek er alles over via www.pipelife.be/TheOne