Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Spiegelvijver zorgt voor rust, verkoeling en esthetische meerwaarde
Aquafontal was verantwoordelijk voor de spiegelvijver tussen het hotel en de woontorens.

Spiegelvijver zorgt voor rust, verkoeling en esthetische meerwaarde

Het prestigieuze Waterfront Waregem is een toonbeeld van hoe moderne architectuur en natuurlijke elementen elkaar versterken. Aquafontal ontwikkelde in opdracht van bouwpromotor Ion en landschapsarchitect Arne Deruyter een opvallende spiegelvijver tussen de woontorens Ascot en Windsor en het aangrenzende hotel. Sam Storme, bestuurder bij Aquafontal, vertelt over de uitdagingen en innovaties die bij dit project kwamen kijken.

“Waterfront Waregem is ontworpen met een duidelijk doel: een brug slaan tussen het stedelijke centrum en de groene omgeving van de vallei van de Gaverbeek. De spiegelvijver die wij hebben gerealiseerd, vormt een belangrijk onderdeel van deze visie,” begint Storme. De waterpartij is strategisch geplaatst om zowel esthetiek als functionaliteit te bieden. “Het is een rustpunt in het ontwerp en zorgt voor zonering en richting, maar heeft ook een duidelijke verkoelende werking voor de omliggende ruimte.”

Duurzaam waterbeheer

Storme legt uit dat het project gericht is op duurzaamheid en ecologisch verantwoord watergebruik. “De spiegelvijver functioneert volledig op hemelwater. We maken geen gebruik van stadswater, wat een bewuste keuze was om de ecologische voetafdruk van het project te minimaliseren.” Dit is volgens hem een essentieel element voor de toekomst van waterbeheer in stedelijke gebieden. “Door regenwater te gebruiken, dragen we bij aan een duurzamer waterbeheer en ondersteunen we het groene verhaal van de site.”

Een technisch hoogstandje

“De grootste uitdagingen bij dit project waren de omvang en de ligging,” vervolgt Storme. “Het wateroppervlak beslaat een groot gebied in een groene omgeving, waar er veel vervuiling kan optreden door omgevingsfactoren. Onze installatie is echter gedimensioneerd en gebouwd om te allen tijde helder water te garanderen, ongeacht de vuillast. We zorgden ervoor dat het water continu gedesinfecteerd wordt en veilig blijft. Terwijl het hier nu een semi-publieke ruimte betreft, is dit systeem dus eveneens geschikt voor publieke ruimtes.”

“Concreet maakten we gebruik van een fonteinpomp, automatische niveaudetectie en een complete waterbehandeling via een zandfilter en een doseerinstallatie van chloor en pH-minus,” legt Storme uit.

De waterpartij is strategisch geplaatst om zowel esthetiek als functionaliteit te bieden.

Reflectie van rust en architecturale schoonheid

Een opvallend kenmerk van de spiegelvijver is dat deze geen fonteinen bevat. “We hebben gekozen voor een minimalistische benadering,” zegt Storme. “Het gaat om rust en stijl. De vloeiende lijnen van de vijver en de natuurlijke kleuren van de omgeving creëren een harmonieuze sfeer. ’s Avonds, met de juiste verlichting, is het een schitterend gezicht.”

De spiegelvijver heeft dan ook een belangrijke visuele functie. “Vanaf de grond, maar vooral vanuit de hogere verdiepingen van de woontorens, hebben bewoners en bezoekers een prachtig uitzicht op het geheel. Dit versterkt de beleving van de architectuur en benadrukt de samenhang van het ontwerp.”

Nieuwe standaard voor waterpartijen

Volgens Storme maken spiegelvijvers steeds vaker deel uit van stedelijke projecten. “Ze hebben niet alleen een esthetische waarde, maar dragen ook bij aan de verkoeling van verharde omgevingen, vormen in de zomer een verfrissende speelzone voor kinderen en verbeteren de leefbaarheid in de stad. Dit project in Waregem is dan ook een voorbeeld van hoe het moet: duurzaam, functioneel en esthetisch geïntegreerd. We willen met dit project laten zien wat er mogelijk is en vooral ook hoe het correct moet worden uitgevoerd.”

Met dit project zette Aquafontal een nieuwe standaard voor de toepassing van spiegelvijvers in zowel publieke als privéprojecten. “Het is een bewijs dat water, wanneer goed geïntegreerd, een essentiële rol kan spelen in het creëren van een leefbare en aangename omgeving,” concludeert Storme.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten