Knokke-Heist heeft er een nieuwe eyecatcher bij. Een doorzichtige glazen koepel steelt de show op place MATUVU, het vernieuwde Albertplein, dat zo opnieuw het kloppende hart van de Belgische kuststad is. Het plein leeft weer én is 150 ondergrondse parkeerplaatsen rijker, iets waar de bewoners absoluut nood aan hadden. “Functionaliteit en beleving vinden elkaar weer in het hart van Knokke-Heist”, vertelt Johan Geeroms, managing director van ontwikkelaar PSR (deel van Jan De Nul Group).
In de jaren 50 groeide het Albertplein uit tot dé ontmoetingsplaats voor bekende gezichten. Charles Aznavour, Edith Piaf, Frank Sinatra, Jacques Brel en Josephine Baker genoten er van hun aperitief. De laatste jaren boette het plein in aan charisma. Horeca verdween, de mensen bleven weg en een opwaardering van de site drong zich op. Gemeente Knokke-Heist besefte dat het tijd was voor verandering en startte de herinrichting van het Albertplein met de ambitie om dit kloppende hart terug de ‘place m’as-tu vu’ van weleer te maken. Samen met Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners, Goethals Promotor, PSR en Jan De Nul sloeg de gemeente de handen in elkaar om het stadsvernieuwingsproject MATUVU af te ronden. En het moet gezegd: het resultaat is indrukwekkend.
Niet alleen de verdwenen prestige van het plein was een doorn in het oog van de gemeente en zijn bewoners. De buurt kampte ook al langer met een nijpend tekort aan parkeerplaatsen. Johan Geeroms: “Historische misgroei had ervoor gezorgd dat het aantal parkeerplaatsen niet evenredig groeide met de komst van appartementsgebouwen. Dus die behoefte was zeer groot. We hebben de ondergrondse ruimte dan ook optimaal benut door een private parking te bouwen met 150 parkeerplaatsen voor buurtbewoners, tweedeverblijvers en inwoners van aanpalende straten.”
Bovengronds kreeg het Albertplein een volledige facelift, met centraal het prestigieuze glazen horecapaviljoen en een waterpartij. Het plein zelf is een reuzengroot dambord, waar witte en zwarte tegels elkaar afwisselen. Rondom het plein is er ruimte voor zitbanken om te genieten van het menselijk en architecturaal schouwspel. Johan Geeroms: “De horeca op het Albertplein bestond al jaren uit koterij in de vorm van prefab chalets, loodsen … Weinig charmant dus. Voor die ruimtelijke verrommeling vonden we ontwerpmatig een visueel sterke oplossing die veel beter aansluit bij de ambities van Knokke-Heist als gemeente.”
De glazen koepel centraal op het plein, ontworpen door Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners, is een technisch hoogstandje, want binnenin de koepel zijn er geen dragende structuren. Het systeem bestaat uit staven en knoopverbindingen die zorgen voor de nodige stabiliteit. De koepel is van boven naar beneden opgebouwd. Daarvoor hing de hele constructie tijdens de bouw vast aan een bouwkraan. De innovatieve constructie is een wereldprimeur op architecturaal vlak. Het horecapaviljoen telt 2.211 driehoekige raampjes en bestaat uit afwisselend spiegelend en ontspiegeld glas.
“Het is een heel atypisch bouwwerk, met een zelfdragende structuur. Een bijzonder ontwerp van Philippe Samyn and Partners. En ondergronds zit nog een immense infrastructuur, met een keuken op -1 en een gigantisch BEO-veld dat instaat voor de koeling en verwarming van de koepel. Naar stabiliteit en energievoorziening toe werden op voorhand gedetailleerde studies uitgewerkt, grotendeels in house bij PSR en Jan De Nul. De koepel zelf is zo clean en transparant mogelijk gehouden en zal binnenkort het decor zijn van een kwalitatieve brasserie die de levendigheid van het nieuwe plein naar een nog hoger niveau moet tillen.”
Tijdens het project riep het bouwteam ook inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om hun uit de omloop gehaalde munten te doneren voor MATUVU. Zo kreeg iedereen de kans om mee te bouwen aan hun nieuwe ‘Place m’as-tu-vu’. Johan Geeroms: “En met succes, want we zamelden maar liefst 11.000 munten in. Ze werden in 2023 samen met replicamunten verwerkt in de zwarte betontegels op het plein.” Ebema maakte voor dit project zo’n 4000 m² witte en zwarte maatwerktegels van 30 x 30 x 10 cm, waarvan 1000 m² zwarte met munten erin.
De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd. “Het totale project combineert dus een hoge functionaliteit (parking en nutsvoorzieningen, red.) met een stevige esthetische upgrade en een focus op beleving. “We hebben in dit project het functionele en esthetische mooi kunnen verenigen. Ongeveer 90 procent van de kopers van parkeerplaatsen zijn mensen uit de onmiddellijke buurt, wat aantoont dat de behoefte zeer groot was. PSR is van origine een brownfield ontwikkelaar, maar die term gaat breder dan het saneren en herbestemmen van oude bedrijventerreinen. Brownfield omvat alle sites die onderbenut en onderbestemd zijn, wat hier zeker het geval was. Vandaag heeft het oude Albertplein opnieuw een waardevolle invulling, zowel praktisch als op het vlak van beleving”, besluit Johan Geeroms.