Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een duurzame aanpak in de bouw
Nicole Schoutens, accountmanager en ruim 17 jaar werkzaam bij Koers, maakte 10 jaar geleden de start mee van Koersmix B.V. in België.

Een duurzame aanpak in de bouw

In een wereld waar duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid prioriteiten zijn geworden, onderscheidt Koersmix zich door zijn unieke kenmerken en zijn inzet voor een groenere toekomst. Als producent en leverancier van duurzame en gerecycleerde producten biedt Koersmix waterdoorlatende oplossingen voor de toplaag van wandelpaden, fietspaden, trage wegen en nog veel meer. Het bedrijf hanteert een CO2-neutrale productiemethode, wat getuigt van zijn wil om zijn impact op het milieu te minimaliseren terwijl het kwaliteitsproducten aanbiedt.

Cradle to cradle-productie

Eén van de pijlers van de filosofie van Koersmix is het cradle to cradle-principe (C2C), wat letterlijk ‘van wieg tot wieg’ betekent. Dit concept is gebaseerd op het idee dat de materialen die in de bouw worden gebruikt zo ontworpen kunnen worden dat ze aan het einde van hun levenscyclus hergebruikt kunnen worden, in plaats van weggegooid. Zo verbindt Koersmix zich ertoe om:

Secundaire materialen te gebruiken. Een groot deel van de basismaterialen die in de producten van Koersmix worden gebruikt, bestaan uit gerecycleerde bouwmaterialen. Dit helpt om de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen te verminderen en bij te dragen aan een circulaire economie.

Het gebruik van primaire grondstoffen te beperken. Het bedrijf streeft ernaar het gebruik van primaire grondstoffen te minimaliseren. Door gerecycleerde materialen te kiezen en zijn processen te optimaliseren, vermindert Koersmix niet alleen de productiekosten, maar ook zijn ecologische voetafdruk.

Gemak van hergebruik. De halfverhardingen van Koersmix zijn ontworpen om gemakkelijk te worden verwijderd en hergebruikt, bijvoorbeeld als funderingsmateriaal. Dit verlengt de levensduur van de producten en vermindert de afvalproductie die aan de bouw is gekoppeld.

Lage waarde van de Milieu Kosten Indicator (MKI)

De milieu-impact van de producten van Koersmix wordt gemeten met de Milieu Kosten Indicator (MKI), een ‘schaduwprijs’ die de kosten vertegenwoordigt die nodig zijn om de negatieve milieu-invloed gedurende de levenscyclus van een product te compenseren. De MKI wordt uitgedrukt in functie van de functionele eenheid (FE), gemeten in vierkante meters.

Hier zijn enkele voorbeelden van de MKI-waarden per m2 voor verschillende producten van Koersmix:

ProductMKI (in euro per m2) 
DurEko-mix: 0,38
DurEko-mix BIO: 0,51
KoMex Antraciet: 0,43
KoMex BIO Naturel: 0,49
KoMex Geel: 0,55
KoMex Naturel: 0,30
KoMex Rood:0,73
KoTRec BIO: 0,65

Deze waarden illustreren hoe Koersmix duurzaamheid in zijn producten integreert, met de nadruk op het minimaliseren van de milieu-impact in elke fase van de levenscyclus, van de winning van materialen tot hun productie en toepassing op de bouwplaats.

Het familiebedrijf Koers bestaat meer dan 100 jaar en heeft vestigingen in België, Nederland en Duitsland.

Ecologische technologieën

Bovendien vertegenwoordigt het gebruik van installatiemachines op GTL (Gas-to-Liquid) een andere innovatie in de ecologische benadering van Koersmix. Dit type brandstof, geproduceerd uit aardgas, genereert minder vervuilende emissies in vergelijking met traditionele brandstoffen, wat de koolstofvoetafdruk van de bedrijfsvoering en de Koersmix-vrachtwagens verder vermindert.

Mede door de computergestuurde mengcentrale is men verzekerd van een continu kwaliteit en homogeniteit van de producten.

Conclusie

Kortom, Koersmix positioneert zich als een leider op het gebied van duurzame bouw door zijn focus op het gebruik van gerecycleerde materialen, het verminderen van primaire grondstoffen, het hergebruiken van producten aan het einde van hun levenscyclus en zijn inzet voor ecologische technologieën.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten