Saint-Gobain PAM, onderdeel van Saint-Gobain Group, profileert zich al jaar en dag als wereldleider in complete nodulair gietijzeren leidingoplossingen. Ook op ecologisch vlak neemt de producent grote stappen en worden stevige investeringen niet geschuwd. “Niet alleen Saint-Gobain PAM, maar de hele groep werkt hard om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn”, aldus Vincent Saal, Sales & Marketing Manager bij Saint-Gobain PAM.
Duurzaam, eenvoudige installatie, robuust materiaal … de voordelen van nodulair gietijzer zijn alom gekend. Maar rond het productieproces van de hoogovens hangt wel een negatieve perceptie. Saint-Gobain PAM is vastberaden om dat productieproces te vergroenen en de eerste stappen en investeringen daarrond zijn al genomen. Een bijzonder grote stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot is de installatie van elektrische ovens. Vincent Saal: “Van de 3 hoogovens op de site in Pont-à-Mousson is er nog maar 1 actief. De anderen worden niet meer gebruikt: ze werden dit jaar vervangen door de grootste elektrische oven in Europa, goed voor 140.000 ton gietijzer per jaar. En goed voor maar liefst een reductie van 10 % CO2-uitstoot van Saint-Gobain PAM. Een volgende elektrische oven volgt in 2023 op de site van Foug.”
Naast de gigantisch verminderde uitstoot is er nog een bijkomend voordeel. Vincent Saal: “Alles wat op de site te recycleren is, kan ook daar gerecycleerd worden. Dit was onmogelijk met de voormalige hoogoven waardoor het materiaal vervoerd moest worden. De elektrische oven kan maar liefst in 35 minuten 30 ton schroot omvormen tot vloeibaar gietijzer. Door nu op onze productiesite ook het recyclageproces te huizen, houden we heel wat transport van de wegen. De komst van onze eerste elektrische oven is nog maar het begin : het plan is tegen 2030 volledig gedecarboniseerd te produceren.”
Het inzetten op maximale circulariteit is een bewuste en vooral slimme keuze voor het milieu. Vincent Saal: “Uit een 100 jaar oude buis van een meter kan je vandaag al 3 tot 4 meter nieuw materiaal recycleren. Gietijzer behoudt zijn eigenschappen en is eindeloos recycleerbaar. Dat is een grote troef die we nu ook steeds optimaler benutten. Verder blijven we uiteraard ook intensief innoveren op productniveau. Zo ontwikkelden we recent nog een nieuwe gepatenteerde legering, waardoor we dezelfde mechanische eigenschappen bereiken, maar met 30 % minder materiaal.”
Circulariteit en CO2-neutraliteit zijn belangrijke thema’s voor Saint-Gobain. “Daarom hebben we met onze partners ook tools ontwikkeld om onze ecologische voetafdruk volledig en over de ganse lijn te kunnen berekenen. Als vorm van transparantie, maar ook met het oog op toekomstige aanbestedingen die steeds meer duurzame en ecologische elementen zullen bevatten. Niet enkel Saint-Gobain PAM maar de hele groep werkt aan die transitie. Het doel is om in 2050 volledig CO2-neutraal te opereren. We zijn er echt van overtuigd dat gietijzer als materiaal niet iets van het verleden, maar van de toekomst is”, besluit Vincent Saal.