De digitalisering in de bouw en de infrastructuurwereld is zich in sneltempo aan het voltrekken. Standaarden zorgen voor efficiëntere informatie-uitwisseling tussen partners. Inschrijven op bestekken met BIM laat toe om ervaring op te doen als opdrachtnemer.
De digitalisering in de infrastructuurwereld uit zich op verschillende vlakken in de praktijk. Het gebruik van digitale terreinmodellen op graafmachines en bulldozers is vandaag geen uitzondering meer. Grondverzet en opvolging van grootschalige infrastructuurprojecten met drones worden zowat de standaard. Robotprinters maakten eerder hun intrede op de werf voor het efficiënt markeren van belijning of ijkpunten van verhardingen. Dit is maar het topje van de ijsberg. De komende jaren verwacht ik een exponentiële toename van datagedreven digitaliseringen. Ook de snelle ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie bieden enorme perspectieven.
Om aan deze steeds stijgende vraag naar digitale informatie te beantwoorden, zette ik binnen AWV al in 2018 de eerste stappen om BIM te implementeren. BIM als verzamelnaam verwijst naar het virtueel bouwen en het digitaal samenwerken tussen alle projectpartners binnen een bouwproject. Bouwen met BIM is efficiënt en kostenbesparend, kwalitatief beter en duurzamer. Het maximale hergebruik van data en uniformiteit zorgt voor een optimaal beheer van onze infrastructuur. Ondertussen heeft deze visie zijn ingang gevonden binnen het ruimere beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse Overheid.
In dit kader organiseerde ik op 22 november 2022 de 2de editie van het event BIM4Infra. Studiebureaus en aannemers getuigden er over hun ervaring met BIM. Het was duidelijk dat er de laatste jaren – soms met vallen en opstaan – een grote mate van expertise is opgebouwd die toelaat om efficiënter, competitiever en duurzamer te werken in infrastructuurprojecten.
Als overheidsinstantie nemen we graag het voortouw om samen met de sector de standaarden vast te leggen rond digitaal samenwerken. Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken standaardiseert de informatie over de assets/infrastructuurobjecten in een ObjectTypenBibliotheek (OTL). Dit vereenvoudigt de gegevensuitwisseling tussen de verschillende betrokkenen in de levenscyclus van een asset.
Ik merk dat vooral grotere bedrijven vandaag de voordelen zien van deze aanpak en er mee aan de slag gaan. Het vertrouwen is er nu dat ook kleinere en middelgrote ondernemingen (KMO´s) de stap naar BIM zetten. We maken de drempel zo laag mogelijk door bijvoorbeeld samen te werken met softwareleveranciers en serviceproviders van KMO’s.
Essentieel om de digitale transformatie in de infrastructuur- en bouwsector te realiseren, is dat bedrijfsleiders expliciet een datagedreven manier van werken gaan ondersteunen en implementeren in hun onderneming. De ruggensteun daarbij zijn medewerkers die in deze nieuwe digitale skills onderlegd zijn en ze ook omarmen. Laat als bedrijfsleider medewerkers experimenteren met BIM om processen te verbeteren en meer waarde te halen uit data en informatie. Op termijn helpt dit de onderneming – en de klanten – grote stappen vooruit. Met deze visie biedt u perspectief voor medewerkers en verhoogt u de digitale kansen voor het bedrijf.
Opdat de nieuwe generatie jongeren afstuderen met de nodige kennis en vaardigheden om BIM in praktijk te brengen, zet ik in op het introduceren van BIM in de academische wereld. Diverse BIM-opleidingen leveren gekwalificeerde mensen af. Belangrijk is dat deze ook een vruchtbare voedingsbodem vinden binnen de Vlaamse bedrijven om volledig tot ontplooiing te komen.
De beste manier om iets te leren is overigens door het te doen. Ik raad KMO’s sterk aan om in te schrijven op nieuwe infrastructuurprojecten die worden uitgeschreven met BIM. Als opdrachtnemer word je begeleid door het BIM-team van het beleidsdomein MOW. Je staat er dus niet alleen voor. Een concreet project laat toe om hands-on aan de slag te gaan en oplossingen te zoeken. Het daagt je organisatie uit om stapsgewijs de nieuwe manier van werken eigen te maken, maar is zeer doelgericht en concreet binnen een echt infrastructuurproject. Deze projectervaringen met BIM-gericht-werken vormen vaak de bouwstenen voor de digitale transformatie binnen bedrijven en organisaties. Op deze manier kan je BIM stap voor stap laten groeien binnen je bedrijfscultuur. Kortom, wacht niet tot morgen, maar laat ons vandaag de handen in elkaar slaan.
Natasha Blommaert,
AIM-BIM programma manager, Agentschap Wegen & Verkeer