In november kon je in de vijf Vlaamse provincies traditiegetrouw terecht voor de VLARIO-contactdagen. Locaties van dienst dit jaar: Aarschot (14/11), Brugge (18/11), Kruisem (21/11), Peer (26/11) en Turnhout (28/11). Tijdens deze provinciale contactdagen tracht VLARIO alle betrokkenen in de provincie te bereiken, zoals de gemeentebesturen, andere openbare instellingen, studiebureaus, aannemers … Het doel: hen informeren over de recentste ontwikkelingen in de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector. GWW ging een kijkje nemen in Peer.
VLARIO verzamelt constant kennis via overleg en kennisuitwisseling met de verschillende marktpartners. Eén van de doelstellingen van VLARIO is deze kennis ook zoveel mogelijk uit te dragen en daar zijn de provinciale contactdagen een ideale setting voor. Ook dit jaar presenteerde VLARIO weer een inhoudelijk verrijkend programma, van de stroomgebiedbeheerplannen en het nieuwe standaardbestek 250 tot decentrale zuivering en de goede werking van infiltratievoorzieningen.
Marc Van Verre, afgevaardigde van de Vlaamse Milieumaatschappij en programmacoördinator van SGBP4 (stroomgebiedbeheerplannen), besprak de impact van de stroomgebiedbeheerplannen op de lokale besturen. De stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas bepalen wat Vlaanderen zal doen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren en ons beter te beschermen tegen overstromingen. De plannen geven uitvoering aan de Europese kaderrichtlijn Water (2000), de Overstromingsrichtlijn (2007) en aan de waterbeleidsnota die richting geeft aan de stroomgebiedbeheerplannen.
Op 1 juli 2022 stelde de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 voor Schelde en Maas en het bijhorende maatregelenprogramma vast. “De afgelopen vijftien jaar hebben we mooie stappen vooruit gezet”, vertelt Marc Van Verre. “Een aantal waterlichamen die in slechte toestand verkeerden, maken een positieve evolutie door. Europa legt ons richtlijnen op en dat brede kader is heel goed, maar we moeten vooral naar onszelf kijken en onze eigen uitdagingen duidelijk bepalen. De stroomgebiedbeheerplannen zijn dan ook integrale plannen voor Vlaanderen. Op gemeentelijk niveau wordt bekeken wat financieel en technisch haalbaar is. In 2025 is het de bedoeling dat gemeenten de haalbaarheid van hun eerder vastgelegde doelstellingen analyseren en bijsturen waar nodig.”
Francis Poelmans, onderzoeker bij OCW en voorzitter van de VLARIO-werkgroep materialen en kwaliteit, legde op zijn beurt de relevante wijzigingen in het standaardbestek 250 onder het vergrootglas. En Tim Blockx (Fluvius) van de VLARIO-werkgroep privéwaterafvoer en buitengebied gaf een uiteenzetting over de nieuwe verplichtingen die opgelegd worden vanuit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) rond decentrale zuivering en hoe hier als lokaal bestuur mee om te gaan. Zo zal vanaf 1 januari in bepaalde omstandigheden geen bebouwing meer mogelijk zijn zonder voorafgaande zuivering, met een duidelijk onderscheid in regelgeving tussen enerzijds bouwen of herbouwen en anderzijds het verkavelen van gronden.
Tim Blockx: “Bij een omgevingsvergunningsaanvraag vanaf 1 januari 2025 voor het verkavelen waarbij meer dan 1 extra bouwlot wordt gecreëerd én voor het (her)bouwen van meer dan 9 woongelegenheden, is men verplicht te voorzien in waterzuiveringsinfrastructuur. En dit wanneer binnen de 6 jaar geen project gepland is waarbij de aansluiting op waterzuiveringsinfrastructuur voorzien is. De waterzuiveringsinfrastructuur kan collectief of individueel worden ingericht. Het beheer van de waterzuiveringsinfrastructuur kan particulier gebeuren of worden overgedragen aan de rioolbeheerder.”
Uiteraard mocht ook het thema waterinfiltratie niet ontbreken. Vincent Wolfs, voorzitter van de VLARIO-werkgroep concept en berekeningen, besprak de monitoringsresultaten van de toepassing van 4 infiltratievoorzieningen. Verder was er ook speciale aandacht voor het project ‘ontharden rond de straatkolk’. Het idee: onderbenutte ruimte rond straatkolken ontharden en vervangen door groene bermen. Hierdoor krijgt water de tijd om in de bodem te infiltreren in plaats van direct te worden afgevoerd. Doordat de bestaande kolk blijft zitten, blijven de kosten beperkt en kan het overtollige water alsnog weg. Deze aanpak helpt niet alleen bij het bestrijden van overstromingen en droogte, maar draagt ook bij aan een groenere, koelere en levendigere omgeving.
Ben jij klaar om je innovatie op het gebied van waterbeheer en riolering te laten schitteren? VLARIO nodigt je uit om mee te doen aan een unieke kans: een inspirerend podium waar zowel bedrijven als overheden hun vernieuwende oplossingen voor gemeentelijk waterbeheer en riolering kunnen presenteren. Dit is hét moment om jouw innovatie te delen, te laten zien wat je in huis hebt en impact te maken in een snel veranderende sector! Meer info en inschrijven: www.vlario.be.