Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Aertssen Group: een multidisciplinaire bouwfamiliemet een klare en duurzame kijk op de toekomst
Met vier business units als stevige pijlers – infra, kranen, trading en transport & logistics – kiest Aertssen Group resoluut voor een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak.

Aertssen Group: een multidisciplinaire bouwfamiliemet een klare en duurzame kijk op de toekomst

Van infra, bemaling, funderingen en hijswerken tot transport & logistiek, trading van machines, projectontwikkeling en groene energie: Aertssen Group beweegt als een duizendpoot door de bouwsector. Met een omzet van 400 miljoen euro en wereldwijd bijna 2.500 medewerkers is Aertssen Group vandaag nog steeds een bedrijf in volle expansie, met innovatie en duurzaamheid als onderdeel van het DNA. Aertssen Infra – een van de vier business units binnen de groep – teert op tonnen ervaring, expertise én bovenal een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak dankzij onder meer de directe lijnen met dochterondernemingen zoals Smeyers en Van Rooy.

Met vier business units als stevige pijlers – infra, kranen, trading en transport & logistics – kiest Aertssen Group resoluut voor een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak, met een nooit verzwakkende focus op groei, innovatie, duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie. En dat zowel op projectniveau, wat partnerships betreft als op het vlak van interne werking.

Aertssen Infra

Een van de business units waar al deze facetten volop in de praktijk worden gebracht, is Aertssen Infra, dat zich profileert als een totaalpartner voor alle uitdagingen met betrekking tot grondverzet, wegenis- en rioleringswerken, waterbouwwerken, afbraakwerken, milieuwerken, asbestverwijdering, bodemsanering, ontginning, infrastructuurwerken of machineverhuur. Een hecht team van goed opgeleide medewerkers buigt zich van a tot z over een project, met de hulp van een uitgebreid en state-of-the-art machinepark en terend op jarenlange ervaring.

Aertssen Infra opereert vanuit Stabroek en Hermalle-sous-Huy en enkele satellietkantoren in de rest van het land. Als Business Unit Manager leidt Gert Mennes zowel de afdelingen in Vlaanderen en Wallonië als de dochterondernemingen, waaronder Van Rooy en Smeyers. Gert Mennes: “De focus ligt op het algemeen beleid en de strategische planning. Binnen iedere business unit zijn er een aantal Discipline Managers die zich ontfermen over de verschillende afdelingen, wat voor een duidelijke en efficiënte structuur zorgt. Samen zoeken we steeds naar opportuniteiten om te verbeteren en te optimaliseren om zo de doelstellingen van Aertssen Infra te behalen.”

Multidisciplinariteit is een stokpaardje van Aertssen Group. Niet alleen binnen de groep op business unit-niveau – denk bijvoorbeeld aan de synergie tussen Aertssen Infra & Aertssen Kranen – maar ook binnen de units zelf worden krachten gebundeld. Gert Mennes: “Een mooi projectvoorbeeld van multidisciplinariteit op business unit-niveau is de heraanleg van de Slachthuiswijk, in het gebied rond de toekomstige Kalverwei en de slachthuishallen in Antwerpen. Aertssen Infra plaatste daar een grote regenput van 60 ton, waarvoor Aertssen Kranen werd ingeschakeld. Op die manier kan je de klant maximaal ontlasten en is er maar één aanspreekpunt. Ook wat planning betreft, is het allemaal veel eenvoudiger om op elkaar af te stemmen.”

Wat multidisciplinariteit binnen de business unit betreft, is Project ONE van Ineos, een indrukwekkend project waar Aertssen Infra – in een joint venture met Mourik – mee zijn sterke schouders onder zet. Gert Mennes: “Aertssen Infra voerde daar de voorbereidende grondwerken uit en kon voor de funderings- en bemalingswerken in huis teren op de expertise van respectievelijk Van Rooy (funderingen) en Smeyers (bemaling). In een volgende fase ontfermden we ons ook over de aanleg van de wegenis en de riolering.”

Binnen de sloopvisie van Aertssen is het streven naar een circulaire economie een cruciale drijfveer.

Van Rooy

De overname van Van Rooy is – de hele geschiedenis van Aertssen Group in acht genomen – een recente gebeurtenis. Om de integratie en de synergie te faciliteren werd Kris Van Den Eynde bij Van Rooy aangesteld als Discipline Manager. “Sinds 2006 ben ik actief binnen Aertssen Infra”, vertelt Kris Van Den Eynde. “Omdat Aertssen Infra bleef groeien, werd in 2018 de Discipline Manager in het leven geroepen die binnen de business unit een afdeling leidt. Eerst ontfermde ik mij over de afdeling sloop en sinds kort ben ik Discipline Manager bij Van Rooy, een gerenommeerde speler op het vlak van beschoeiingen, funderingswerken en kelderbouw. Ik focus mij vooral op het beschoeiings- en funderingsgedeelte.”

Kris Van Den Eynde is de cruciale schakel tussen Van Rooy en Business Unit Manager Gert Mennes: “Mijn lijn met Gert is heel kort, wat de integratie van Van Rooy binnen de Aertssen-familie moet bevorderen. Het is een proces dat je niet kan forceren. Van Rooy is een gespecialiseerd bouwbedrijf met een eigen geschiedenis en werkwijze. Dat kan je niet op één dag veranderen, maar het is wel de bedoeling om de processen lean te maken, te digitaliseren waar mogelijk en de algemene werking te optimaliseren, zonder de eigenheid en sterkte van Van Rooy uit het oog te verliezen.

Een uitdaging is het zeker en vast. Verandering is doorgaans niet makkelijk, maar er is nu veel meer overleg tussen alle diensten en die communicatie is heel belangrijk.”

Het bevorderen van de integratie van Van Rooy binnen Aertssen Group zal ongetwijfeld ook een positieve invloed hebben op de synergie op projectniveau. Kris Van Den Eynde: “Daar streven we natuurlijk naar, maar evident is dat niet. We merken dat klanten toch nog graag bij onderaannemers shoppen en zich laten leiden door de prijs. Terwijl het net een groot voordeel is dat wij als onestopshop kunnen fungeren, met slechts één aanspreekpunt, een flexibelere manier van werken en dus meer garanties op een geslaagd project binnen tijd en budget. Als we opportuniteiten tot synergie op projectniveau zien, zullen we die zeker proberen grijpen. Uiteraard heeft Van Rooy ook nog steeds zijn eigen portfolio, maar het doel is wel om de filosofie van Aertssen Group uit te dragen.”

Van Rooy is een gerenommeerde speler op het vlak van beschoeiingen, funderingswerken en kelderbouw.

Smeyers

Net als Van Rooy heeft ook Smeyers specifieke kennis en ervaring die Aertssen Infra in de breedte nog sterker maakt. “Bemaling is de corebusiness van Smeyers”, vertelt Bert Creve, Discipline Manager voor bron- en retourbemaling bij Smeyers. “We proberen natuurlijk de beste van de klas te zijn en het volledige proces te beheersen en beheren: van studie tot uitvoering en monitoring. We hebben een eigen studiedienst en ook alle moderne technieken voor een nauwkeurige monitoring in huis. Dat maak ons toch wel uniek. Net als onze drang naar optimalisatie van processen. Zo zoeken we steeds naar de meest energiezuinige manier om onze werken uit te voeren. We hebben bijvoorbeeld al verschillende sturingen ontwikkeld om de bemaling automatisch te stoppen op het moment dat er geen grondwaterverlaging vereist is. De keuze voor retourbemaling heeft ook een positief effect op de doorlooptijd en efficiëntie van een project aangezien een vergunningsklasse 3 of 2 volstaat. Wanneer je veel water moet lozen, kom je al snel in vergunningsklasse 1 terecht, met heel veel eisen en verplichtingen.”

Net als Van Rooy heeft ook Smeyers specifieke kennis en ervaring die Aertssen Group in de breedte nog sterker maakt.

Geothermie

Een andere, meer recente, specialisatie van Smeyers is geothermie. “Deze divisie zag in 2021 het levenslicht”, vertelt Jeffrey Beens, Discipline Manager geothermie bij Smeyers. “Er is wel wat overlap tussen onze bemalingsprojecten en geothermische opdrachten, maar we behandelen beiden als twee volwaardige stromingen binnen Smeyers. Door middel van een geothermische boring wordt de warmte onder het aardoppervlak aangesproken voor het opwekken van elektriciteit of het leveren van warmte aan gebouwen. Smeyers biedt ondiepe geothermie aan, met boringen tot maximaal 150 meter diep.”

Die aangeboorde warmtebron zorgt in de winter voor een constante temperatuuraanvoer. Jeffrey Beens: “Tijdens de zomer heeft de bron een koelingseffect en kan warmte ondergronds gecapteerd worden in het BEO-veld (Boorgat Energie Opslag), een netwerk van horizontale leidingen waar energie kan worden opgeslagen. Ook dat netwerk wordt door Smeyers geplaatst. Op grote BEO-velden is het soms een huzarenstuk om het netwerk te kunnen aanleggen en de verschillende boringen uit te voeren. Met andere woorden, om zoiets te realiseren heb je echt wel specifieke kennis nodig en die kan Smeyers bieden. Er moeten strakke procedures gevolgd worden om de gevraagde kwaliteit te kunnen leveren.”

Net als bij bemalingen kan Smeyers ook voor geothermische oplossingen worden ingeschakeld in de studiefase. Jeffrey Beens: “Zo kunnen we anticiperen op eventuele latere problemen zoals drukvalverlies of andere beperkingen. Ieder project is immers uniek en vraagt een specifieke benadering en oplossing. De gesloten systemen die wij aanbieden garanderen een bijzonder duurzame manier om gebouwen van energie te voorzien. En niet alleen geothermie op zich is duurzaam, ook de manier waarop we het systeem toepassen proberen we op dat vlak te optimaliseren. Zo plaatsen we op de grotere BEO-velden ons decanter-systeem, waarbij we boorwater opnieuw infiltreren om zo min mogelijk leidingwater te verbruiken tijdens het boorproces. Deze techniek is momenteel uniek in Vlaanderen.”

De medewerkers van Aertssen Group worden intern opgeleid om de kneepjes van circulair slopen onder de knie te krijgen.

Meer slagkracht

Dat Smeyers sinds kort onder de vleugels van Aertssen Group vertoeft, zal de bemalings- en geothermiespecialist geen windeieren leggen. “Een breder spectrum van projecten, ook grotere, komt nu in ons gezichtsveld terecht en ook van de synergie kunnen we mee profiteren”, aldus Bert Creve. “Net als bij Smeyers zitten innoveren en ontwikkelen ook bij Aertssen Infra in het bloed. Door onderdeel te zijn van een grotere groep zal onze slag- en daadkracht op dat vlak vergroten. Op die manier hebben we nog meer middelen en mogelijkheden om intensief op zoek te gaan naar de meest efficiënte en vooral duurzame processen binnen ons specifiek vakgebied.”

Meer slagkracht kreeg Smeyers onlangs ook door de realisatie van nieuwe sites in Aalter en Hoeselt. Deze uitbreiding onderstreept de leidende positie van Smeyers in de markt en markeert een belangrijke stap in de ambitieuze groeistrategie van het bedrijf, met een sterke focus op innovatie en regionale ontwikkeling. Jeffrey Beens: “Eind 2023 openden we de site in Aalter waar momenteel een achttal medewerkers werken. De geothermische divisie vormt de spil van deze nieuwe locatie. Verder namen we net voor het bouwverlof in 2024 ook intrek in Hoeselt, op de site van onze collega’s van Aertssen Infra. En dan is er natuurlijk nog het hoofdkantoor in Zandhoven. Deze spreiding zorgt ervoor dat we nu makkelijker heel Vlaanderen kunnen bedienen en onze medewerkers regionaal kunnen inzetten.”

Naast een specialist in bron- en retourbemaling biedt Smeyers sinds enkele jaren ook geothermische boringen aan.

Duurzaamheid

Het woord is al enkele keren gevallen: duurzaamheid. Het is een onmiskenbare eigenschap van de filosofie van Aertssen Group. “Duurzaamheid zit in ons DNA en is een integraal onderdeel van al onze activiteiten”, vertelt Duurzaamheidsmanager Alex De Broe. “Door maximaal in te zetten op duurzaamheid, milieu en circulariteit bieden we het hoofd aan de sociale, economische en ecologische uitdagingen die momenteel op tafel liggen.”

De koolstofvoetafdruk van al het rollend materieel en de machines binnen Aertssen Group bedroeg in 2023 in totaal 32,704 ton CO2-eq, ruim onder het gestelde doel van 34,572 ton. Alex De Broe: “Als we de koolstofvoetafdruk tegen 2050 tot nul willen reduceren, moeten we investeren in koolstofneutrale voertuigen. De ambitie ligt in eerste instantie bij voertuigen, in tweede instantie bij vrachtwagens en uiteindelijk bij het volledige materieel.”

“We blijven ons richten op het optimaliseren van ons elektriciteitsverbruik en het maximaliseren van onze eigen productie van groene elektriciteit op onze locaties”, gaat Alex De Broe verder. “De energie die we niet zelf kunnen opwekken, wordt lokaal en groen aangekocht. Het totale elektriciteitsverbruik in 2023 bedroeg 3.669 MWh en we produceerden 2.620 MWh eigen groene stroom.”

Aertssen Infra profileert zich als een totaalpartner voor alle uitdagingen met betrekking tot grondverzet, wegenis- en rioleringswerken, waterbouwwerken, afbraakwerken, milieuwerken, asbestverwijdering, bodemsanering, ontginning, infrastructuurwerken of machineverhuur.

Circulariteit

Binnen de sloopvisie van Aertssen is het streven naar een circulaire economie een cruciale drijfveer. Alex De Broe: “We geloven sterk in hergebruik en recyclage van materialen om afval te minimaliseren en duurzame praktijken te stimuleren. Bij het uitvoeren van circulaire sloopprojecten is een grondige voorbereiding essentieel. Dit omvat het identificeren van herbruikbare materialen, het opstellen van strategieën voor hergebruik en hoogwaardige recyclage, en het implementeren van milieuvriendelijke sloopmethoden. Ons netwerk van betrouwbare contacten speelt hierbij een cruciale rol, omdat het ons in staat stelt gesloopte materialen een tweede leven te geven en nieuwe toepassingen te vinden.”

De medewerkers van Aertssen Infra worden intern opgeleid om de kneepjes van circulair slopen onder de knie te krijgen. Alex De Broe: “Circulair slopen vereist een andere aanpak en mentaliteit dan traditioneel slopen, maar de duurzaamheids- en kostenbesparende voordelen die daar tegenover staan, zijn zeer groot. Het doel is om bij grote projecten meer dan 95 % van het sloopafval te hergebruiken of zo hoogwaardig mogelijk te recycleren.”

Een hecht team van goed opgeleide medewerkers buigt zich van a tot z over een project, met de hulp van een uitgebreid en state-of-the-art machinepark en terend op jarenlange ervaring.

Practice what you preach

De interne opleiding rond circulair slopen is een mooi voorbeeld van hoe Aertssen Group de eigen mensen bewuster wil maken van het belang van duurzaam werken. Zo zijn er ook werknemers in dienst die dag in dag uit alle machinisten en chauffeurs trainen in het efficiënt en CO2-bewust gebruik van hun materieel. Door onder meer het stationair draaien aan te pakken, werd de CO2-uitstoot in de laatste jaren met meer dan een vijfde naar beneden geduwd, hoewel er meer machines in gebruik zijn. In 2022 besliste Aertssen Group om enkel nog volledig elektrische modellen te leasen voor pendelverkeer. Tegen eind 2023 was al 20 % van het wagenpark volledig elektrisch. Op termijn stapt Aertssen Group volledig af van fossiele brandstoffen en hybride tussenoplossingen.

In de gebouwen en infrastructuur wordt maximaal gekozen voor energiezuinige technieken en groene energie. Regenwater wordt gebruikt voor het sanitair en om machines te wassen. Daarnaast worden vliegtuigkilometers verder gereduceerd en wordt carpoolen gepromoot. Werknemers kunnen flexibel werken en krijgen elektrische fietsen ter beschikking om fileleed te besparen.

Globaal bekeken onderschrijft Aertssen Group in het kader van Sustainable Development Goal (SDG) 13 een klimaatneutrale werking op termijn met een tussentijdse evaluatie in 2030 die streeft naar een CO2-voetafdruk van minder dan 100 gram CO2 per euro/omzet in Europa. Aertssen Group heeft de ambitie om tegen 2025 een geïntegreerd CO2-managementsysteem te hebben voor alle business units, dat dan geauditeerd kan worden volgens de CO2-prestatieladder of andere initiatieven, afhankelijk van de behoefte. De missie van Aertssen Group is duidelijk: de volledige kringloop sluiten met duurzame producten en diensten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten