Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geothermie zal aan belang blijven winnen
Smeyers heeft zijn naam gemaakt in de bemaling door een betrouwbare partner voor klanten te zijn op technisch moeilijke projecten.

Geothermie zal aan belang blijven winnen

Door de steeds groeiende vraag naar hernieuwbare en alternatieve energiebronnen profileert bronbemalingsspecialist Smeyers, behorend tot Aertssen Group, zich al enkele jaren als belangrijke speler op het vlak van geothermische boringen. “Geothermie is geen droom van de toekomst, maar een realiteit van het heden en een krachtige pijler voor een duurzame toekomst”, aldus Jeffrey Beens.

Voor Smeyers, en bij uitbreiding de hele Aertssen Group, is het belangrijk om steeds opnieuw in te zetten op innovatieve en duurzame oplossingen.

De voordelen van geothermie bij bouwprojecten zijn onmiskenbaar. Jeffrey Beens: “Het grootste voordeel is dat de kost van de warmtevoorziening (zowel verwarming als sanitair warm water) van het bouwproject gegarandeerd is en niet afhankelijk van prijsstijgingen zoals bij fossiele brandstoffen. Je persoonlijke warmteleverancier zit zowaar in je tuin of onder je kelder. Bijkomend heb je nog het voordeel dat je een passieve koeling geniet tijdens warme periodes. Een BEO-veld dat goed wordt onderhouden heeft een zeer lange levensduur en bijgevolg is de rendabiliteit van de investering gewaarborgd.” 

“Het spreekt voor zich dat de keuze voor geothermie in de toekomst zal blijven toenemen.”

Ondiep met gesloten systemen

Smeyers specialiseert zich meer bepaald in het uitvoeren van ondiepe geothermie met gesloten systemen. Jeffrey Beens: “Hierbij worden er boringen uitgevoerd tot een maximumdiepte (150m) of conform het dieptecriterium. Het aanleggen van BEO-velden (Bodem-Energie-Opslag) verloopt in verschillende fasen. In een eerste fase worden de verticale boringen uitgevoerd. Hierbij is het essentieel dat de boringen op een kwalitatieve manier worden uitgevoerd. Niet alleen ter bescherming van de ondergrond maar tevens voor de levensduur en rendabiliteit van het BEO-veld.”

“In een tweede fase worden sleuven uitgegraven voor het aanleggen van het horizontaal netwerk. Hierbij worden alle boringen, al dan niet gekoppeld, aangesloten op horizontaal leidingwerk en tot in de technische ruimte gebracht. Hiervoor zijn een aantal methodes beschikbaar en wordt per project gekeken naar de beste uitvoering op basis van economische en duurzame aspecten. In een derde fase wordt de installatie volledig gevuld en op druk gezet met een fluïdum. Dit fluïdum bestaat in de meeste gevallen uit een water-mono-propyleenglycol mengsel.”

Smeyers specialiseert zich in het uitvoeren van ondiepe geothermie met gesloten systemen.

Praktijkervaring en wetenschappelijke onderbouwing

De groeiende vraag naar hernieuwbare en alternatieve energiebronnen binnen de bouwsector had zeker een invloed op de stap van Smeyers richting geothermisch boren. “Het spreekt voor zich dat de keuze voor geothermie in de toekomst zal blijven toenemen”, vertelt Jeffrey Beens. “Maar het is wel van cruciaal belang dat de installaties met de nodige kwaliteit en kennis geplaatst en gedimensioneerd worden. Hierin willen we dan ook, net zoals bij bemalingsinstallaties, onze meerwaarde bieden op vlak van praktijkervaring en wetenschappelijke onderbouwing per project. En dit allemaal binnen het wettelijk kader om stilstand te voorkomen.”

Smeyers heeft zijn naam gemaakt in de bemaling door een betrouwbare partner voor klanten te zijn op technisch moeilijke projecten. “Deze benadering willen we dan ook doortrekken in de geothermie”, verduidelijkt Jeffrey Beens. “Dit betekent niet enkel investeren in performant materiaal, maar ook in continu aanwerven van mensen met de nodige expertise. Alsook het verzorgen van zowel gezamenlijke als individuele groeitrajecten waarbij de juiste mensen, binnen onze organisatie, kunnen doorgroeien. Zo verankeren we niet alleen de expertise maar kunnen we ook blijven groeien in de kwaliteit die we leveren. Ook de recente uitbreiding met de vestiging in Aalter kadert in dat ambitieuze groeiverhaal, gestuwd door de groeiende vraag binnen de markt en het feit dat we dicht bij onze klanten willen zitten.”

De groeiende vraag naar hernieuwbare en alternatieve energiebronnen binnen de bouwsector had zeker een invloed op de stap van Smeyers richting geothermisch boren.

Verankerd in DNA

Voor Smeyers, en bij uitbreiding de hele Aertssen Group, is het belangrijk om steeds opnieuw in te zetten op innovatieve en duurzame oplossingen. “Het zit verankerd in ons DNA. We gaan geen uitdaging uit de weg om in te zetten op innovatieve oplossingen en blijven werken aan duurzame(re) oplossingen. Wat geothermie betreft is er alvast een duidelijke evolutie zichtbaar in de markt. De keuze voor geothermie wordt steeds meer gemaakt. Echter is de kostprijs voor het aanleggen van het BEO-veld soms een horde voor de ontwikkelaar, ondanks de hoge rendabiliteit van deze toepassing. De markt kende de afgelopen jaren een ontzettende groei op gebied van opstartende boorbedrijven in geothermie. Hierbij is een belangrijke vraag hoe de verhouding tussen kwantiteit en kwaliteit gegarandeerd kan blijven. Want respect voor de ondergrond hoort aan de basis van ieder concept en uitvoering te liggen”, besluit Jeffrey Beens. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten