Al jarenlang geldt FST Funderingstechniek als een gevestigde waarde in de sector van funderingen en beschoeiingen. Gewapend met een ruime knowhow binnen verschillende vakgebieden, een eigen studiedienst en een uitgebreid machinepark zoekt FST Funderingstechniek steeds naar de meest efficiënte en economische oplossing. “We profileren ons als een pionier op het vlak van funderingen en beschoeiingen. Onze ATG-keuring voor paalfunderingen en state-of-the-art machinepark zijn daar mooie voorbeelden van”, vertelt gedelegeerd bestuurder Tom Fransen.
FST Funderingstechniek zag in 2008 het licht. Tom Fransen liet het van oorsprong eerder kleine bedrijfje snel uitgroeien tot een degelijke flexibele partner én vaste waarde op de funderingsmarkt. Het Oud-Turnhouts bedrijf heeft ondertussen de juiste knowhow en machines in huis om de meest complexe en technisch uitdagende funderings- en beschoeiingsopdrachten tot een succesvol einde te brengen. FST Funderingstechniek is een onderneming met nog een echt familiaal karakter, inclusief in-house studiedienst, met zeer specifieke specialisaties waar vakmanschap hoog in het vaandel wordt gedragen. Het bedrijf, dat actief is in België en het zuiden van Nederland, werkt zowel in onderaanneming voor hoofdaannemers als rechtstreeks voor bouwheren van kleine tot zeer grote bouwprojecten.
Tom Fransen: “Het is duidelijk dat we geen eendagsvlieg zijn, dat bewijzen we ieder project opnieuw en blijkt uit onze trouwen klanten. We zetten dan ook heel sterk in op het meedenken met de klant. We blijven van nature een klassieke onderaannemer, maar we zitten wel graag reeds van bij het ontwerp mee aan tafel als een volwaardige bouwteampartner. Op die manier kunnen we dankzij onze expertise hoofdaannemer, studiebureau, ontwerper … optimaal ondersteunen bij het bepalen van het juiste type fundering en/of de meest geschikte beschoeiingstechniek.”
De vakgebieden van FST Funderingstechniek gaan van onderschoeiingen, putfunderingen en grondverdringende schroefpalen (type Oliver) over secanspalen, tangenspalen en berlinerwanden tot micropalen als fundering. Een brede waaier. Tim Horemans (bedrijfsleider): “En voor al deze technieken houden we de vinger aan de pols en houden we de laatste innovaties in de gaten.” Zo is FST Funderingstechniek bijvoorbeeld in het bezit van een ATG-keuring voor paalfunderingen. Volgens de Eurocode 7 in België (NBN EN 1997-1 ANB) biedt de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw (BUtgb) en de Belgian Construction Certification Association (BCCA) de mogelijkheid om een Technische goedkeuring met certificatie (ATG) aan te vragen voor paalsystemen.
Tom Fransen vult aan: “De ATG-keuring kadert binnen het nieuwe document ‘Buildwise Dimensioneringsmethode Nr. 20’ door het gebruik van de technische goedkeuringen ATG met certificatie. Omdat we aan bepaalde, best wel strenge, paramaters moeten voldoen zorgt dit rapport en de bijhorende ATG-certificatie voor extra zekerheid op het vlak van funderingen. En het is voor ons een manier om ons te onderscheiden in deze markt. Voor onze klanten is het certificaat een grote meerwaarde omdat het een garantie biedt op een kwalitatieve en vooral ook veilige uitvoering van paalfunderingen.”
Die kwaliteit kan uiteraard enkel ook gegarandeerd worden door te werken met de meest innovatieve machines. “Zo kochten we recent nog een nieuwe FUNDEX funderingsmachine aan, met de meest groene dieselmotor (Stage V) op de markt. De machine is naast de Stage V verbrandingsmotor zowel elektrisch als hydraulisch voorbereid en uitgerust om volledig emissie loos te kunnen werken op basis van een powerunit + batterijpack. Tevens kan er in de toekomst overgeschakeld worden naar elke groene energiebron zoals bijvoorbeeld een waterstofpack. Hiervoor werkten we samen met de Nederlandse fabrikant Fundex. Ook wat dat betreft zijn we een pionier op de Vlaamse markt”, besluit Tim Horemans.