Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een duurzaam project voor de toekomst
Franki Foundations werkte onafgebroken met twee Fundex F3500-machines van 150 ton, de grootste in zijn vloot voor dergelijke palen.

Een duurzaam project voor de toekomst

Op zijn site in Obourg implementeert Holcim zijn visie op een duurzame toekomst, GO4ZERO genaamd, door een ultramoderne cementfabriek te bouwen die ontworpen is voor koolstofvrije activiteiten. In de eerste fase zal dit project de CO₂-uitstoot met minstens 30 % verminderen en tegen 2029 een netto nulbalans bereiken dankzij een uitgebreid systeem voor koolstofafvang en -opslag. Franki Foundations draagt bij aan het project door meer dan 1.450 palen te installeren, goed voor meer dan 30 km, en door het betonverbruik van de verschillende installaties met 50 % te verminderen dankzij een geoptimaliseerde engineering.

Franki Foundations, Belgische marktleider voor diepe funderingen, werd door Holcim gekozen om alle fundering in het kader van een afzonderlijk contract uit te voeren. De werken aan de diepe funderingen gingen eind augustus 2024 van start en werden februari 2025 afgerond.

In het kader van het GO4ZERO-project werkt Franki Foudations ook aan een reeks diepe funderingen voor de bouw van een opslagplaats in de steengroeve van Vaulx.

Winnend alternatief

De aanbesteding voor het project werd door Holcim in verschillende percelen uitgeschreven, waarbij de funderingen van de civiele techniek werden gescheiden. Christophe El-Khoury,projectmanager bij Franki Foundations, licht toe: “Hoewel onze link met de BESIX Group een troef is, wonnen we dit aparte lot dankzij een aantrekkelijk alternatief voorstel: in plaats van de techniek te volgen die door het studiebureau van de klant werd voorgesteld, kozen we voor het gebruik van grondverdringende palen – bekend als Omega palen – waardoor we hun diameter konden verkleinen en de totale hoeveelheden beton konden verminderen. Met deze variant konden we ons zowel technisch als financieel van de concurrentie onderscheiden.”

Lozing tot diepte van 35 meter

Toen de opdracht eenmaal was binnengehaald, voerde Franki Foundations een geotechnische studie uit om de aannames te valideren die konden plaats vinden dankszij de grote ervaring dat Franki heeft in die type grond en door een additioneel bodemonderzoek dat werd uitgevoerd. Christophe El-Khoury: “In Obourg hebben we te maken met zanderige kleigrond, met daaronder verweerde kalk en vervolgens dichtere kalk. We hebben onze palen in de dichtere kalklaag geplaatst, op een diepte tussen 28 en 35 meter, wat niet eenvoudig is voor grondverdringende palen. Deze techniek heeft twee voordelen: het vereist geen uitgraving en het verbetert de draagkracht van de grond.”

De specialist in diepfunderingen werd geconfronteerd met een gebied met een zeer harde toplaag, bestaande uit samengeperste kalksteen van 50 jaar kalksteenopslag, die moest worden gezuiverd voordat de palen konden worden geplaatst.

In Obourg werd 860 ton stalen wapening gebruikt voor de funderingspalen.

1.450 grondverdringende palen over ongeveer 30.000 m²

Op het terrein van 30.000 m² zullen een aantal gebouwen worden gerealiseerd, elk met een specifieke belasting, waaronder een conische silo van 60 m, elektrische onderstations, een betonnen structuur van 25 m hoog die een stalen, 145 m hoge voorverwarmingstoren ondersteunt, een overdekte opslagruimte van meer dan 200 m lang en een station voor het lossen van treinen. Christophe El-Khoury: “We hebben de plaatsing van de grondverdringende palen gefaseerd volgens het bouwschema van de klant, te beginnen met het hart van de toekomstige cementfabriek, inclusief de silo, de voorverwarmingsinstallatie, de koeler en de breker, voordat we de grondverdringende palen voor de bijkomende apparatuur installeerden.

Snel en efficiënt

Franki Foundations werkte onafgebroken met twee Fundex F3500-machines van 150 ton, de grootste in zijn vloot voor dergelijke palen, en ondervond geen enkele vertraging. Bijzonder aan dit project was dat Franki Foundations ook verantwoordelijk was voor het maken van de werkplatforms en het opnieuw zagen van de palen nadat het beton was gestort. Er werd 9.500 m³ beton en 860 ton stalen wapening gebruikt voor de funderingspalen. Christophe El-Khoury: “Alle palen werden getest door een externe instantie in opdracht van ons om te controleren of ze waren geïnstalleerd volgens de regels van de kunst en dus van de hoogste kwaliteit waren.”

Bij Obourg installeerde de specialist in diepfunderingen meer dan 1.450 grondverdringende palen in zanderige kleigrond.

NIEUWE FASE IN VAULX

In het kader van het GO4ZERO-project werkt Franki Foundations ook aan een reeks diepe funderingen voor de bouw van een opslagplaats in de steengroeve van Vaulx, waar kalksteen zal worden gewonnen en verwerkt alvorens per trein te worden vervoerd naar de fabriek van Obourg voor de productie van cement. In Vaulx werden meer dan 500 heipalen op platen in de grond geplaatst, op een diepte tussen 10 en 35 meter, afhankelijk van de locatie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten