Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Elke dag gemiddeld 66.000 fietsers langs fietstellers van Wegen en Verkeer 

Elke dag gemiddeld 66.000 fietsers langs fietstellers van Wegen en Verkeer 

Fietsen wordt populairder in Vlaanderen, dat zien ook de fietstellers op de drukste fietsroutes langs gewestwegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) registreerde 1,4% meer fietsers in 2024 dan het jaar daarvoor. Augustus was de drukste fietsmaand.

Met 139 vaste fietstellers op 87 locaties* meet AWV de klok rond het fietsverkeer op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat zijn fietspaden langs Vlaamse gewestwegen die woonkernen verbinden met drukke bestemmingen zoals scholen, bedrijventerreinen, en plaatsen voor sport, cultuur en shopping. Hoewel de tellers geen volledig beeld geven van het totale fietsverkeer in Vlaanderen, toont de steekproef van meetlocaties een aantal interessante trends.

Duidelijke ochtend- en avondspitsen 

In 2024 telde AWV 24.163.000 fietsers aan zijn tellers, een stijging van 1,4% tegenover het vorige meetjaar. Dat was goed voor elke dag gemiddeld 66.000 fietsers. De drukste periodes zijn op weekdagen ‘s ochtends tussen 7u en 9u en vanaf de late namiddag 15u tot 18u. Tussen 12u en 13u is er ook een piekje te zien. In het weekend wordt er zonder pieken gefietst tussen 9u en 18u. Op dat vlak verschilt het beeld amper van dat in 2023.

Augustus was vorig jaar de drukste fietsmaand; januari de rustigste. Naast het tijdstip van de dag, heeft ook het weer een duidelijke impact op het fietsverkeer. Zo telde het relatief zachte maart in 2024 20% meer fietsers dan het jaar daarvoor, terwijl er in het sombere en kletsnatte juni een daling was van 15%. 

Leuven de drukste tellocatie 

De telpaal aan het Artoisplein in Leuven was opnieuw de drukste fietstelpaal van AWV met gemiddeld 4.167 fietsers per dag. Dat dubbelrichtingsfietspad maakt deel uit van de fietssnelweg F8 tussen Leuven en Mechelen en verbindt het centrum van Leuven met het fietspad naast de Vaart. 

“Met de fietstellers meten we de impact van onze investeringen op belangrijke fietsroutes, en moedigen we tegelijk fietsen verder aan,” zegt Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Annick De Ridder. “Fietstelpalen hebben een positief effect op fietsers en andere passanten. De tikkende teller op het display ‘viert’ elke nieuwe fietser die voorbij komt. Het geeft ook het signaal aan de omgeving dat fietsen een bewuste en slimme mobiliteitskeuze is.”


* Locaties hebben één of twee tellers. Soms wordt geteld in één richting, soms in beide.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten