De Watergroep heeft de ambitie om tegen 2030 een energieneutraal bedrijf te zijn. Tegen dan wil het waterbedrijf op haar eigen sites evenveel groene energie produceren als het zelf verbruikt. De Watergroep kijkt naar duurzame technologieën zoals zonneparken en windturbines. Om haar doelstellingen rond energieneutraliteit te halen, heeft De Watergroep het consortium BESIX Group – Perpetum Energy – Rebel Development aangesteld om tegen 2030 zo’n 92 gigawattuur te produceren. Dit komt overeen met het verbruik van 27.000 Vlaamse gezinnen en betekent een reductie van de CO2-uitstoot met 76,2 %.
Het consortium BESIX Group – Perpetum Energy – Rebel Development heeft als opdracht om op de sites van De Watergroep installaties voor hernieuwbare energie te ontwikkelen, bouwen, financieren en onderhouden. Vervolgens koopt De Watergroep van het consortium een hoeveelheid groene energie die gelijk is aan haar totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik via een Power Purchase Agreement van 25 jaar. De hernieuwbare elektriciteit is dan rechtstreeks afkomstig van de installaties op terreinen van De Watergroep. Bij de gunning van het contract werd niet enkel gekeken naar het budget, er werd ook rekening gehouden met toegevoegde waarde op het vlak van stakeholderparticipatie, burgerfinanciering, duurzaamheid, natuurwaardecreatie, innovatie en integratie in het elektriciteitsnet. Het grootste deel van de investeringskost zal via crowdfunding en crowdlending gefinancierd worden, wat van dit project één van de grootste crowdfundingcampagnes in Europa maakt.
“We willen voldoende draagvlak creëren bij alle betrokken partijen. Naast de ecologische aandachtspunten zoals natuurbehoud en biodiversiteit, worden ook omwonenden, (natuur)verenigingen en andere belanghebbenden actief betrokken. Door te luisteren wat er leeft in de omgeving, proberen we al in de ontwerpfase onze projecten zo goed mogelijk af te stemmen op eventuele lokale bezorgdheden”, aldus Ortwin Deroo, manager Businessontwikkeling bij De Watergroep.
De keuze van de hernieuwbare-energie-technologieën die gebruikt worden, bestaat uit een mix van windturbines, drijvende en op de grond geïnstalleerde zonnepanelen, en energieopslagoplossingen zoals batterijen. De Watergroep heeft 1.200 hectare grond in eigendom en 4 grote waterspaarbekkens, waarop de installaties gebouwd worden. De installaties worden ‘natuurinclusief’, dat wil zeggen dat er ook bloemenweides zullen zijn, versterkt met kleine landschapselementen als takkenwallen, amfibiepoeltjes, nestplaatsen … Als er drijvende zonneparken gebouwd worden op de waterspaarbekkens, worden er bijvoorbeeld ook broedvogeleilanden aangelegd.
De vergunningsaanvragen voor de hernieuwbare-energie-installaties worden naar verwachting in 2025 ingediend. De eerste installaties gaan volgens de planning in 2026 operationeel zijn en groene stroom leveren aan De Watergroep. De ambitie is de volledige uitrol van hernieuwbare-energie-installaties tegen 2030 te voltooien.