Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ook Turnhout kiest voor klimaatrobuuste wegopbouw
Doordat je gans het wegdek gebruikt als infiltratiegebied, heb je een zeer grote infiltratieoppervlakte.

Ook Turnhout kiest voor klimaatrobuuste wegopbouw

In het kader van de renovatie van het rioleringsstelsel worden verschillende straten hernieuwd. Gezien de historische kern van Turnhout op een heuvel werd gebouwd, wordt men geconfronteerd met steeds hogere waterstanden naarmate men de ringweg en de bijhorende waterlopen nadert. Een klassieke opbouw, het bovengronds infilteren of het gebruik van infiltrerende buizen bieden hier geen soelaas meer om volgens de nieuwe GSV voldoende te infiltreren bij (plotse) wateroverlast. Ook de stad Turnhout zocht en vond hier oplossingen voor met een klimaatrobuuste wegopbouw.  

KLIMAATROBUUSTE WEGOPBOUW IN OPMARS

Steven Mateusen, coördinator wegen en riolen van de Stad Turnhout: “Nadat de Driezenstraat, een straat gelegen in een watergevoelig gebied, werd voorzien van dit innovatieve systeem, worden nu de Oude Beersebaan en de Stoktsestraat gerenoveerd.”

“Omdat de grondsoort van straat tot straat verschilt, is het altijd nodig om eerste een grondanalyse en grondwaterstand te bepalen. In de Oude Beersebaan is deze vrij hoog en moet bodeminfiltratie gebeuren via klimaatrobuuste wegopbouw. Het water stroomt van het wegdek in een grote infiltratiekolk, die dienst doet als voorfilter. Vervolgens loopt het gefilterde water via de nieuwe poreuze kokers van LITHOBETON in de onderfundering waar het verder kan infiltreren. Er is dus in dit project geen afvoer van regenwater in het rioleringsstelsel. De provincie Antwerpen gaf hun akkoord om het overtollige regenwater via de vertraagde afvoer in de lager gelegen Visbeek te lozen. Aannemer Bruggeman-Maes zal dit project realiseren.”

Naast de infiltrerende straatkolken wordt er gebruikt gemaakt van de nieuwe infiltrerende kokers van LITHOBETON.

BEWEZEN DOELTREFFENDHEID

Ook Rik Debusschere, projectmanager bij Aquafin, spreekt vol lof over het systeem van klimaatrobuuste wegopbouw: “Dit systeem, waarbij voldoende veilige marges worden ingebouwd bij de berekeningsmodules, heeft al verschillende keren zijn doeltreffendheid bewezen. In dit systeem wordt de onderfundering gebruikt als tijdelijke buffer zodat bij grote buien het regenwater daar tijdelijk verblijft totdat ze volledig infiltreert naar de bodem. Doordat je gans het wegdek gebruikt als infiltratiegebied, heb je een zeer grote infiltratieoppervlakte. Dit zorgt ervoor dat dit systeem zelfs bij grote zomeronweders het regenwater voor een zeer groot deel laat infiltreren. Bij de jarenlange metingen van het pilootproject in de Slijpestraat in Staden blijkt onder andere dat de reële waarden zelfs veel lager liggen dan de initieel berekende waarden.”

NIEUWE INFILTRERENDE KOKERS

Naast de infiltrerende straatkolken wordt er gebruikt gemaakt van de nieuwe infiltrerende kokers van LITHOBETON. Deze kokers zijn een optimalisatie van de infiltrerende u-kanalen die gebruikt werden in vorige projecten. Het grote voordeel van deze kokers is dat deze nu in één geheel gemaakt worden. Dit zorgt voor een aanzienlijke tijdswinst bij het plaatsen. Zo blijft LITHOBETON continue haar producten verbeteren om tegemoet te komen aan de noden van haar klanten.       ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten