De 45e editie van Concrete Day – een initiatief van de Belgische Betongroepering (BBG) – vond, net als de voorbije jaren, plaats in de Brabanthal in Leuven. Traditiegetrouw stonden kennisoverdracht, innovatie, netwerken en een goed gevuld seminarieprogramma centraal. De verzamelde betonsector genoot van verschillende uiteenzettingen, onderverdeeld in vier thema’s: recyclage & certificatie, kwaliteit, een andere kijk op beton en architectuur. De netwerkavond werd ingeluid door een keynote speach van Peter Richner, Deputy Director van EMPA.
Na een gezellige walking lunch verwelkomde Johan Vyncke, voorzitter van de BBG, alle aanwezigen. In zijn voorwoord richtte de voorzitter zich tot de volledige doelgroep: “dit jaar is het event aan zijn 45e editie toe en naar gewoonte staat het open voor iedereen met belangstelling voor beton. Het programma omvat dan ook veel interessante elementen die zowat elke doelgroep kunnen aanspreken: academici, architecten, studiebureaus, aannemers, werfleiders, betonleveranciers en -fabrikanten, laboranten, studenten …”
“Onze betrachting is dat de aanwezigen aan het eind van de dag een beeld hebben van wat er allemaal nieuw en actueel is in heel de keten van het ontwerpen, berekenen, maken en verwerken van beton”, aldus Johan Vyncke. “Uiteraard is er aandacht voor technische kwaliteitseisen, maar evenzeer voor milieu- en duurzaamheidsaspecten, digitalisatie en productiviteit. Ook op het vlak van betontechnologie, het beheer van het productieproces, de toelevering en het plaatsen van beton is digitalisatie een belangrijke ondersteunende technologie die met rasse schreden onze sector beïnvloedt en transformeert.”
In de workshopreeks rond recyclage & hergebruik was er veel aandacht voor de groeiende interesse in de circulaire economie en het gebruik van beton et gerecycleerde granulaten binnen dat verhaal. Ook de toepassing van gerecycleerde zanden in stortklaar beton en ecologisch cement kwamen aan bod. Zo benadrukte Hervé Camerlynck, directeur van FEBELCEM, het belang van het zoeken naar alternatieven voor de niet onuitputtelijke gegranuleerde hoogovenslak.
Tijdens de voorbije Concrete Day was er ook heel wat aandacht voor de architecturale meerwaarde van beton. Een interessant seminarieprogramma – onder de noemer ‘The Making Off’ – plaatste een aantal opmerkelijke projecten in de spotlights. Drie interessante presentaties wierpen een licht op The Ensemble, twee woontorens in Amsterdam-Zuidoost. Beide torens werden steigerloos gebouwd met het C-fast bouwsysteem van C-Concrete. Visueel zijn het vooral de gevelbekleding met balkonelementen en baksteenstrips van Loveld die de aandacht trekken.
Project hotel Mövenpick Brussels Airport werd besproken door architect David Vancanneyt van Buro Architectuur. En in de buurt van Talent Square in Tilburg bepaalt het nieuwe wooncomplex High Lane de skyline. In dit project werd prefab beton maximaal toegepast.
In zijn keynote speach belichte Peter Richner van EMPA de mogelijkheden – en noodzaak – binnen de bouwsector om niet langer een grote CO2-producent te zijn, maar te evolueren naar een rol als CO2-‘opslagtank’. CO2 kan worden opgevangen uit de lucht, de zee of via biomassa en zal worden omgezet in koolstofhoudende materialen. De hernieuwbare energie die nodig is voor dit proces zal binnen enkele decennia beschikbaar zijn. De belangrijkste markt voor deze materialen is de bouwsector, omdat deze sector de grootste materiaalvraag kent en dus als ‘opslagtank’ voor CO2 kan dienen.
De BBG, opgericht in 1980, heeft een duidelijke visie en de doelstellingen voor de komende jaren zullen niet veranderen: het verenigen van alle belanghebbenden binnen de betonsector. BBG doet dit met het oog op het valoriseren, delen en verspreiden van alle opgedane ervaring en kennis van beton in al zijn aspecten. Dit jaar bewees Concrete Day wederom dat het de hotspot is van die ambitie.