Met een geschiedenis die teruggaat tot 1966, heeft Smulders zich gevestigd als een internationaal staalconstructiebedrijf met meer dan 1.400 toegewijde medewerkers. Ze zijn verspreid over vestigingen in België, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk, en hebben een indrukwekkende staat van dienst in engineering, productie, levering en montage van zware en technisch complexe staalconstructies.
Benjamin Koyen, projectmanager Smulders: “We zijn voornamelijk actief in de offshore wind-sector. Je mag dat zien als meer dan 80 % van onze activiteiten. Begin 2023 kochten we in de haven van Vlissingen een werf over van Hillebrand ASK Romein met de bedoeling een vaste productiesite als uitvalbasis in Nederland te hebben. Naast het feit dat we op slag zo’ 60-tal extra collega’s met heel veel knowhow aan boord hadden, biedt het terrein aan het water ook volop potentieel om verdere groeiambities waar te maken. Op deze strategische locatie gaan we naast substations en hun jacketfundaties, ook bruggen samenstellen.”
Benjamin Koven: “Want ook onze tak in de civiele sector, denk dan aan bruggenbouw, wint steeds meer aan impact. Zo zijn we momenteel bezig aan een werkelijk gigantisch project voor IJburg, Amsterdam, waar we zes bruggen zullen bouwen. Ik volg dat project op met mijn collega en projectmanager Martijn Kuzee van onze Nederlandse vestiging. We doen dat in samenwerking met civiele partner Mobilis, die instaan voor beton- en fundatiewerken. Het doel van de opdrachtgever is om brugverbindingen te realiseren naar dit nieuwe eiland ten noorden van Amsterdam. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit de realisatie van twee bruggen (Brug 2060 en Brug 2080), twee paviljoenen en een parkeergarage entree (P&P) gelegen in en onder de oprit van Brug 2080. Beide bruggen bestaan uit drie brugdekken, twee voor auto- en langzaam verkeer en één die dienst doet als tram-/busbaan. De bruggen en paviljoenen zijn ontworpen met bijzondere aandacht voor visuele kwaliteit onder architectuur in samenwerking met Grimshaw Architects.”
“Brug 2060 heeft een totale lengte van 78 m waarvan de drie brugdekken samen 1.700 ton wegen. Grote broer Brug 2080 meet dan weer 96 m en weegt, alles samen, 1.900 ton. Dus naast de architectonische uitdagingen moeten we in totaal 3.600 ton staal te plaatse krijgen. In een relatief korte tijdsspanne.”
In de werkplaatsen van Arendonk en Balen worden de hoofdspanten en dwarsliggers vervaardigd. Deze onderdelen worden zorgvuldig vervaardigd en samengesteld tot transporteerbare elementen die per vrachtwagen kunnen worden vervoerd. Voordat ze de werkplaats verlaten, worden deze staalconstructies onderworpen aan een coatingproces met het hoogwaardige duplexsysteem. Deze coating is niet alleen esthetisch, maar biedt ook uitstekende bescherming tegen de elementen en corrosie. Eenmaal op de montageplaats in Vlissingen aangekomen, ondergaan de prefab-elementen hun eindassemblage. Hier worden de primaire staalconstructies nauwkeurig gemonteerd en voorzien van de laatste afwerkingslagen. Mantelbuizen voor bekabeling en nutsvoorzieningen worden op dat moment ook geïnstalleerd.
Benjamin Koyen: “Nu komt het meest indrukwekkende deel van de operatie, het vervoer en installatie ter plaatse. De afgewerkte prefab-elementen worden geladen op zelfrijdende SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters). Ze worden vervolgens getransporteerd per binnenschip naar hun uiteindelijke bestemming. Eenmaal aangekomen worden de prefab-elementen weer geladen op SPMT’s. Hierbij wordt de openbare weg tijdelijk afgesloten, en daarna wordt de brug op tijdelijke steunen geplaatst (ook wel ‘jacking’ genoemd). Het geheel wordt tenslotte getransporteerd naar de definitieve locatie. Alles samen zijn dat dus zes bruggen, een echt huzarenstukje, dat helemaal opgeleverd zal zijn in 2026.”