Net zoals organisaties in andere sectoren staan ook bouwbedrijven vandaag zwaar onder druk. Van stijgende verwachtingen van klanten tot complexere projecten, krappe deadlines en het beperken van de CO2-uitstoot. Voeg daar nog eens de kleine marges in de bouw aan toe en je begrijpt dat het voor de meeste bedrijven uitdagende tijden zijn. Dan lijkt het op het eerste gezicht vreemd dat de bouw op dit moment een van de minst gedigitaliseerde sectoren is. Zeker als je weet dat de juiste aanpak bouwprocessen tot liefst 30% efficiënter kan maken.
Tussen 2020 en 2021 is de arbeidsproductiviteit in de bouwsector licht gestegen van 113 naar 116%. Ter vergelijking: in de industrie was er in diezelfde periode een stijging van 188 naar 205%. Aangezien een sector pas vanaf 100% winstgevend en levensvatbaar kan zijn, ligt de curve voor de bouw bijzonder laag. Die stagnerende productiviteit heeft ook te maken met het feit dat bedrijven in de bouwsector meestal op locatie werken en de digitalisering zich op de werf nog niet ver heeft doorgezet.
Het goede nieuws is dat er dus wel veel ruimte is voor verbetering. Bij de meeste bouwfirma’s zien we bovendien dezelfde problemen opduiken. Manueel (en vaak dubbel) werk doet de kosten en tijdsduur van een project oplopen, terwijl ook het risico op fouten toeneemt. Door een gebrek aan transparantie zien bedrijven meestal niet waar het fout gaat, waardoor ze niet in staat zijn om de oorzaak van een probleem aan te pakken. En al die falingen zijn niet alleen nefast voor de efficiëntie, maar ook voor de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk van de organisatie.
Mits de juiste aanpak is in de meeste bouwprocessen een efficiëntiewinst van 30% mogelijk. Dat cijfer is afkomstig uit een combinatie van marktonderzoek en benchmarks bij onze eigen klanten. Waarom de digitalisering van de bouwsector dan zo moeizaam verloopt? In de eerste plaats omdat veel firma’s nog steeds in silo’s verdeeld zijn. Met verschillende afdelingen die doorheen de jaren hun eigen manier van werken hebben ontwikkeld. Hierdoor zit ook informatie vast in silo’s, wat de samenwerking in het bedrijf inefficiënt maakt en tevens een rem zet op de digitalisering.
Ondertussen neemt ook het aantal stakeholders in een project toe, waardoor toegang tot realtime data alleen maar belangrijker wordt. Natuurlijk gebruiken de meeste bouwbedrijven wel al verschillende tools, maar vaak zijn die oplossingen slechts gericht op een specifiek probleem. Het feit dat we nog regelmatig horen dat bedrijven hun gegevens in een Excelsheet samenbrengen, bewijst ook dat die tools niet op elkaar zijn afgestemd. Als we echt efficiënter willen werken, moeten we alle mensen en oplossingen in het bedrijf connecteren.
Op dat vlak kunnen we een vergelijking maken met onze smartphone. In de voorbije decennia hebben we voor allerlei toepassingen een toestel ontwikkeld: een gsm om te bellen en sms’en, een gps om te navigeren, een persoonlijke digitale assistent om de agenda te beheren, … Uiteindelijk begonnen die toestellen steeds vaker elkaars functies over te nemen. Het was Apple dat hier slim op inspeelde door alles te combineren in een end-to-end oplossing in de vorm van de eerste iPhone. Vandaag heeft iedereen een smartphone waarmee je kunt bellen, navigeren, je agenda beheren, en zoveel meer.
In de bouwsector zijn we aan een gelijkaardige evolutie toe. Een end-to-end platform als ruggengraat van de digitalisering. Een oplossing die alle tools, processen, data en mensen in een bouwproject met elkaar verbindt. Een systeem dat ervoor zorgt dat iedereen met de meest recente gegevens werkt en er geen lijsten met verouderde informatie meer de ronde doen. Kortom, een cloud-gebaseerd platform dat silo’s in elkaar laat overvloeien en een hogere mate van automatisering mogelijk maakt.
Maar zoals vaker is enkel technologie niet voldoende. We moeten ook naar de mensen en processen in het bedrijf kijken. Aan de ene kant moeten medewerkers de meerwaarde van zo’n platform inzien, en aan de andere kant moeten we ook de manier van werken in het bedrijf aanpassen. Automatisering brengt meestal pijnpunten naar boven, manuele stappen die vandaag veel tijd kosten en in een digitaal tijdperk vervallen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde data snel uit een bestaand model kan worden gehaald. Daarom moeten we ook processen herdefiniëren en mensen op een zinvollere manier inschakelen.
Zodra we over die digitale ruggengraat beschikken, kunnen alle betrokken partijen in een bouwproject dus op een efficiëntere manier samenwerken. Het resultaat? Minder vertraging, minder frustraties en minder overbodige kosten. Ook eindklanten zullen beter geïnformeerd zijn over het prijskaartje van een groot bouwproject, omdat we alle data kunnen verbinden met de tool voor kostcalculatie. Kortom, de digitalisering van de bouw is voor iedereen een win.