Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geotextiel als ideale oplossing voor tijdelijke werfwegen
Beaulieu Technical Textiles, onderdeel van Beaulieu International Group, is al jaar en dag een gerenommeerde en wereldwijde referentie op het vlak van geotextieloplossingen.

Geotextiel als ideale oplossing voor tijdelijke werfwegen

De wereldwijde energietransitie brengt grote infrastructurele uitdagingen met zich mee. De bouw van nieuwe windmolens, het verstevigen van het elektriciteitsnet (ondergronds of bovengronds) … Er staan in België en de omringende landen tal van grote energetische projecten op til. Voor veel van deze projecten vormt geotextiel de basis voor tijdelijke werfwegen die toegang bieden tot moeilijk bereikbare locaties zoals akkers en bosgebieden. “Het voorkomt dat grind zich mengt met de ondergrond en biedt de nodige stabiliteit. Dit maakt het mogelijk om zware materialen en apparatuur probleemloos te vervoeren”, vertelt Francis Denoo, salesmanager bij Beaulieu Technical Textiles.

Beaulieu Technical Textiles, onderdeel van Beaulieu International Group, is al jaar en dag een gerenommeerde en wereldwijde referentie op het vlak van geotextieloplossingen. Dat geotextiel ook in de infrasector steeds meer raakt ingeburgerd, mag niet verbazen. De kwaliteiten op het vlak van duurzaamheid, zowel naar het milieu als levensduur toe, zijn onmiskenbaar. De CO2-voetafdruk van het geweven geotextiel van Beaulieu behoort tot de laagste in de sector. Daardoor is het, zeker in vergelijking met conventionele grondstoffen, een van de meest duurzame oplossingen voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Het gebruik van polypropyleen, een lichtgewicht en recyclebaar materiaal, draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van de milieubelasting. Daarnaast wordt de productie geoptimaliseerd door het vermijden van fossiele brandstoffen, gebruikmakend van elektriciteit die grotendeels wordt opgewekt door zonnepanelen.

Voor veel projecten vormt geotextiel de basis voor tijdelijke werfwegen.

Recyclage en hergebruik

Een eigen recyclagelijn van Beaulieu Technical Textiles, of die van betrokken partners in het ecosysteem, zorgt ervoor dat al het afval wordt hergebruikt. En dat hergebruik is van cruciaal belang bij tijdelijke toepassingen zoals werfwegen. Want hoewel het materiaal doorgaans ontworpen is voor een levensduur van honderd jaar, wordt het in deze toepassingen vaak slechts een jaar gebruikt. Dit vraagt om specifieke oplossingen voor verwijdering en hergebruik. Francis Denoo:  “Wanneer het geotextiel wordt verwijderd, blijft er vaak vervuiling achter op het doek, zoals klei en grondresten. Dit maakt rechtstreeks hergebruik voor dezelfde toepassing ingewikkeld. Daarom richten we ons in eerste instantie op recyclage.”

Op dit moment wordt voornamelijk mechanische recyclage toegepast. Hierbij wordt het geotextiel gewassen, versnipperd en geregranuleerd. “Idealiter zouden we het granulaat weer in nieuw geotextiel verwerken, maar regelgeving staat dat nog niet of onvoldoende toe. Als alternatief kunnen de granulaten wel worden ingezet voor andere toepassingen, zoals PP kanaalplaten voor betonbekisting of agrotextiel”, aldus Francis Denoo. “Maar we zoeken intensief naar mogelijkheden om de granulaten toch zoveel als mogelijk opnieuw te gebruiken voor dezelfde toepassing. Zo verwerkten we op laboschaal al 50 m² geotextiel en weefden we het opnieuw tot een bruikbaar doek.”

Hoewel het materiaal doorgaans ontworpen is voor een levensduur van honderd jaar, wordt het in deze toepassingen vaak slechts een jaar gebruikt.

Industriële schaal

Die circulaire processen opwaarderen tot op industriële schaal is de uitdaging waar Beaulieu Technical Textiles nu voor staat. Francis Denoo: “Vandaag bekijken we de mogelijkheden om ongeveer 600.000 m² Terralys LF60/60 die dit jaar vrijkomt op een werf te recycleren voor hergebruik. We zetten een ecosysteem op met alle betrokken partners. Zowel wijzelf, distributeur, aannemer, grondwerker, als recyclagebedrijven moeten de neuzen in dezelfde richting hebben staan om zo efficiënt mogelijk te recycleren. Het is de bedoeling dat het doek de site zo proper mogelijk verlaat. Vandaag zijn er echter nog heel wat onduidelijkheden: wat is de regelgeving rond het vervoer van de doeken? Wat valt eigenlijk onder de noemer afval? Op welk moment en na welke behandelingen spreken we niet meer over afval? Je kan bijvoorbeeld niet zomaar een gebruikt geotextiel in de vrachtwagen laden en de Belgische grens oversteken zonder attest.”

Die problematiek wordt nu volledig in kaart gebracht en aangepakt. De eerste industriële resultaten op het vlak van verwerking en recyclage worden verwacht in de tweede helft van 2025. Francis Denoo: “Een ander belangrijk punt is natuurlijk het economische model erachter. Recyclage is de dag van vandaag een zeer moeilijke sector om in te werken omdat de prijs van gerecycleerd materiaal behoorlijk hoog is. Ook daar moeten we waakzaam over zijn.”

Geotextiel voorkomt dat grind zich mengt met de ondergrond en biedt de nodige stabiliteit.

Vooruitzichten

Gezien de groeiende vraag naar duurzame infrastructuur in België, Nederland en Duitsland, blijft geotextiel anno 2025 een onmisbaar hulpmiddel. “Er liggen grote projecten op tafel, zoals de aanleg van 1.100 kilometer hoogspanningslijnen in Nederland. Geotextiel zal in dat monsterproject ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Hoewel er uitdagingen blijven op het vlak van recyclage en regelgeving, is de positieve trend richting circulaire infraprojecten onomkeerbaar ingezet”, besluit Francis Denoo.

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Beaulieu Technical Textiles.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten