De opkomst van digitale technologieën transformeert de manier waarop we infrastructuur ontwerpen, beheren en onderhouden. Een van de meest veelbelovende innovaties in dit veld is SCAN to BIM (Building Information Modeling), waarbij 3D-scans van de bestaande omgeving worden verwerkt tot gedetailleerde BIM-modellen. Deze aanpak maakt het mogelijk om complexe infrastructuur zoals bruggen snel en nauwkeurig in kaart te brengen.
“Door gebruik te maken van 3D-laserscanning en drone-fotogrammetrie kan bestaande infrastructuur en architectuur met een hoge nauwkeurigheid en een hoog detailniveau worden gemeten en verwerkt tot een digitaal 3D model. Dit BIM model biedt niet alleen een visuele weergave, maar ook waardevolle data over geometrie en materialen”, zegt Lies Steel, vennoot bij Landmeetbureau Teccon.
Inspectie en onderhoud van haveninfrastructuur zijn essentieel voor de voortdurende operationele werking van Port of Antwerp-Bruges (POAB). Om deze inspecties te verbeteren en locatiegegevens te koppelen aan toekomstige data-analyse onderzocht Port of Antwerp-Bruges de mogelijkheden van SCAN to BIM. Als proefproject liet Port of Antwerp-Bruges landmeetbureau Teccon een BIM-model van de Noordkasteelbrug ontwikkelen.
De eerste stap in een SCAN to BIM project is de opmeting op het terrein. “Wij hebben verschillende meettechnieken ingezet voor de opmeting van de Noordkasteelbrug, gaande van rolmeter en schuifmaat tot totaalstation, RTK-GNSS, statische 3D-laserscanning en dronefotografie”, zegt Hannes Debaveye, senior projectverantwoordelijke 3D-laserscanning bij Teccon.
De opmeting van dit soort infrastructuur brengt specifieke uitdagingen met zich mee. “We spreken hier over een grote en complexe metalen constructie, die ook nog eens bestaat uit verschillende bewegende delen. Sommige delen van de brug moesten in openstaande positie gescand worden en nadien worden ingepast op de scandata van de brug in gesloten positie”, aldus Hannes Debaveye. “Rekening houdend met beperkte sperringsmogelijkheden voor het zware (vracht)verkeer en de scheepvaart en de ontoegankelijkheid van bepaalde moeilijk aan te meten brugdelen hebben we al onze expertise moeten bovenhalen om de bestaande situatie op een efficiënte manier heel nauwkeurig in te winnen.”
Bij de Port of Antwerp-Bruges zijn ze zich bewust van deze uitdagingen. “De flexibiliteit en professionaliteit die Teccon aan de dag legt om binnen een operationele haven een scan uit te voeren op één van de drukste bruggen wordt enorm geapprecieerd”, zegt Joeri Vandeperre, Port of the Future advisor bij Port of Antwerp-Bruges.
De meetgegevens werden verwerkt tot een 3D-puntenwolk die de brug in 3D weergeeft. Op basis van deze puntenwolk bouwden de BIM-modelleurs van Teccon het BIM-model van de brug met een Level of Detail (LOD) 300. LOD 300 zorgt ervoor dat alle betrokken partijen een helder en gedetailleerd beeld hebben van de bouwcomponenten, wat de efficiëntie en effectiviteit van een bouw en renovatie project bevordert. Het resultaat is een gedetailleerd BIM dat de geometrie, materialen en systemen van de brug weergeeft in de Revit BIM-software van Port of Antwerp-Bruges.
Het SCAN to BIM-team van landmeetbureau Teccon toonde vervolgens tijdens een opleiding hoe het BIM-model tot stand kwam en hoe het gebruikt kan worden voor toekomstige projecten van Port of Antwerp-Bruges. Port of Antwerp-Bruges stelt vast dat SCAN to BIM een (kosten) efficiënte manier om infrastructuur op een gedetailleerde manier in kaart te brengen is en zet hier in 2025 verder op in.
“Door de kracht van SCAN to BIM te omarmen, creëren we niet alleen gedetailleerde en nauwkeurige 3D modellen van de ‘as-is’ situatie, maar zetten we ook een belangrijke stap richting efficiëntie en innovatie. Laten we durven investeren in nieuwe technologieën die ons helpen bouwen aan een betere toekomst”, zegt Peter Rollier, Manager BIM office bij Port of Antwerp-Bruges.
Ook bij landmeetbureau Teccon zetten ze in 2025 verder in op uitdagende 3D opmetingen, gaande van SCAN to BIM van concertzalen en high tech cleanrooms tot mobiele scanning van meer dan 6000km wegenis.