Met de stormvloedkering in Nieuwpoort, een cruciale schakel in onze kustbescherming, zet Vlaanderen een nieuwe standaard in klimaatadaptieve infrastructuur. Frederik Bourgois, projectleider bij Herbosch-Kiere, vertelt over de uitdagingen en innovatieve oplossingen die gepaard gaan met dit complexe project.
Met de stormvloedkering in Nieuwpoort, een cruciale schakel in onze kustbescherming, zet Vlaanderen een nieuwe standaard in klimaatadaptieve infrastructuur. Frederik Bourgois, projectleider bij Herbosch-Kiere, vertelt over de uitdagingen en innovatieve oplossingen die gepaard gaan met dit complexe project.
De stormvloedkering is een integraal onderdeel van het Masterplan Kustveiligheid. In de havengeul van Nieuwpoort, op de monding van de IJzer, vormt de kantelbare kering een belangrijke verdedigingslinie tegen zware stormvloeden. De stormvloedkering is ontworpen met oog voor de lange termijn. Bourgois: “We bouwen een structuur die niet alleen de huidige uitdagingen aankan, maar ook de toekomstige gevolgen van klimaatverandering het hoofd biedt. Het is een primeur voor ons land.”
Door de stijgende zeespiegel en het toenemend aantal stormen als gevolg van de klimaatverandering is de nood aan robuuste kustbescherming immers groter dan ooit. “De stormvloedkering in Nieuwpoort is een antwoord op deze uitdagingen,” legt Frederik Bourgois uit. “Dit bouwwerk is ontworpen om stormen te weerstaan die eens in de duizend jaar voorkomen en biedt bescherming tegen een verwachte zeespiegelstijging van 80 centimeter tegen 2100. Daarmee garandeert dit project de veiligheid van het hinterland, waarvan meer dan 85% onder +6 meter TAW ligt.”
“Het unieke ontwerp van de kering maakt het mogelijk om flexibel te reageren op veranderende omstandigheden,” aldus Bourgois. De constructie bestaat uit een beweegbare stalen kering die roteert tussen twee gietstalen assen. “In normale omstandigheden ligt de kering verborgen in een betonnen drempel op de bodem. Bij een stormvloed wordt deze in een vloeiende beweging in positie gebracht. Het bewegingsmechanisme, dat aan beide zijden van de kering is geïnstalleerd, zorgt ervoor dat de kering zelfs met één werkend systeem operationeel blijft.”
Daarnaast zijn er omloopriolen toegevoegd om de impact op de stroming in de vaargeul te minimaliseren, een belangrijk punt gezien de nabijgelegen jachthavens. “De tunnelstructuren, 6,80 bij 6,05 meter en 40 meter lang, zorgen ervoor dat de stroming onder controle blijft.” Op de rechteroever zijn deze omloopriolen bijna voltooid. De linkeroever loopt, geheel volgens schema, zo’n zes weken achter. “Door de werken gefaseerd uit te voeren, kunnen we personeel en materieel efficiënt inzetten en de hinder voor het scheepvaartverkeer tot een minimum beperken,” licht Bourgois toe.
Het project wordt uitgevoerd door een tijdelijke geïntegreerde aannemerscombinatie van Herbosch-Kiere en Jan De Nul, waarbij kosten, middelen en expertise worden gedeeld. “Deze samenwerking zorgt voor een efficiënte uitvoering,” vertelt Bourgois. “Daarnaast werken we nauw samen met het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust om het project niet alleen technisch, maar ook ecologisch verantwoord te maken.”
Herbosch-Kiere fungeert samen met partner Jan De Nul als hoofdaannemer in de geïntegreerde aannemerscombinatie en neemt de coördinatie van de verschillende werkzaamheden op zich. “Onze ervaring in waterbouwkunde is een grote troef,” zegt Bourgois. “Van de bouw van infrastructuur in, over en dicht bij water, het onderhoud van waterwegen, offshore energieprojecten, scheepsbergingen, tot de aanleg van funderingen en bodemsaneringen, de ruime en diepgaande expertise van Herbosch-Kiere is essentieel in dergelijke complexe projecten.”
De betonnen drempel waarin de kering rust, werd op een semi submersible in de dokken van Herbosch-Kiere gebouwd en met een speciaal kraanschip met een capaciteit van 1.800 ton naar de site vervoerd. “Het vergde een ongelofelijke precisie om deze exact tussen de twee landhoofden te plaatsen. Deze drempel bevat zelfs tunnels om de technieken en technici veilig onder water van de linker- naar rechteroever te laten lopen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Herbosch-Kiere.