De werken aan de Verapazbrug in Gent gaan stevig vooruit. In opdracht van het Agentschap Wegen & Verkeer bouwt Denys, in een tijdelijke maatschap met Verhelst, naarstig verder aan de nieuwe brug die zal zorgen voor een betere mobiliteit en verhoogde leefbaarheid in de buurt. “Om het eerste brugdek te storten werkten we drie dagen dag en nacht door”, vertelt Brecht Van Compernolle, projectmanager bij Denys.
De nieuwe brug van de Muidelaan over het Handelsdok naar de Afrikalaan telt in elke rijrichting 2 rijbanen en langs beide zijden is er ook voldoende ruimte voor fietsers en wandelaars. Daarnaast wordt de omgeving vergroend en zal men langs de kades comfortabel en veilig kunnen fietsen. Met de komst van de brug wordt de stadsring (R40) verlegd naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. En dat heeft enkele voordelen. Zo zullen de verkeersstromen in het noorden van de stad wijzigen en zorgen voor een verhoogde leefbaarheid in de wijken Muide, Meulestede en Dampoort.
De nieuwe brug garandeert ook een vlotte bereikbaarheid van de R4 en van de Oude Dokken, dat binnenkort een nieuw stadsdeel wordt. Denys ontfermt zich over de bouw en installatie van de brug, inclusief herinrichting van de kades. Binnen de TM focust Verhelst op zijn beurt op de heraanleg van de openbare wegen, publieke ruimte en rioleringswerken zowel ten oosten als ten westen van de brug, net als de heraanleg van het kruispunt Afrikalaan-Koopvaardijlaan en structureel onderhoud van de Afrikalaan. Brecht Van Compernolle: “Ons deel van het project bestaat kort samengevat uit het realiseren van de twee betonnen bruggen met elke twee rijvakken. Aan de zijkanten van de brug voorzien we ook twee stalen paden van vier meter breed voor fietsers en voetgangers.”
In februari 2022 klonk het startschot voor de werken. Brecht Van Compernolle: “In eerste instantie realiseerden we de paalfunderingen voor de beide bruggen. Op de oevers staan de landhoofden van de bruggen op grondverdringende schroefpalen, in het kanaal op heipalen en micropalen die werden aangebracht vanop een ponton. Door middel van damwanden maakten we in het water een droge bouwkuip om, ongeveer 6 tot 7 meter onder het wateroppervlak, de betonnen sokkels van de pijlers te kunnen storten. De twee bruggen zullen uiteindelijk steunen op acht pijlers met een dikte van 1,2 meter. De grootste pijler heeft een lengte van ongeveer 10 meter. Op de westelijke oever, de kant van Dok Noord, werden eerst de oude grindbakken opgebroken die half boven het water zweefden. Vervolgens maakten we ook daar een damplankenput die met zand werd opgevuld om de grondverdringende schroefpalen voor het landhoofd en kade te kunnen realiseren.”
Nog voor de zomerbouwvakantie van 2024 werden alle betonwerken ter ondersteuning van de nieuwe bruggen afgerond. “Sindsdien ligt de focus op de brugdekken”, vertelt Brecht Van Compernolle. “De ene brug is 100 meter lang, de andere 115 meter. Beiden hebben een breedte van ongeveer 12 meter. Eind mei 2024 startten we met het bekisten van het eerste brugdek, en dit werd in september gestort. Omdat het mastodonten van bruggen zijn, bouwden we een soort van stalen ‘ondersteuningsbrug’, bestaande uit HEB 1000 profielen waarop we de betonnen brug kunnen bekisten en betonneren. De minimaal gewenste vaarhoogte is 4,8 meter (en zo zijn de definitieve bruggen ook ontworpen), maar omdat de bekisting 1,9 meter in beslag neemt, wordt de brug te hoog gebouwd.
Na het betonneren in september moest het brugdek uitharden en nagespannen worden. Vervolgens konden we al een deel van de bekisting afbreken en verplaatsen naar brug twee, die qua werkwijze een kopie zal zijn van de eerste brug. In december bereikte het project een mijlpaal toen we de eerste brug 1,9 meter lieten zakken tot zijn finale plaats.”
Hoewel Denys projecten van een bepaalde grootorde en complexiteit gewend is, zorgt de Verapazbrug toch voor de nodige uitdaging. Brecht Van Compernolle: “Zeker de stalen bekisting voor het betonneren van de bruggen terug wegnemen is geen alledaags karwei. Sommige HEB 1000 profielen hebben een lengte van 20 meter en die moet je na het betonneren op een of andere manier ook terug vanonder de brug wegkrijgen. Daarom hebben we een roltechniek toegepast. Het idee hierbij is dat je zware lasten vanonder de gebetonneerde brug rolt tot binnen het bereik van de torenkraan, die het profiel dan kan aanpikken en hijsen. Echter zaten er ook een aantal profielen vast die we niet vanonder de brug konden rollen. Om dit op te lossen werden er hijsogen in de brug gebetonneerd waaraan we vervolgens hijsapparatuur konden hangen om zo die profielen naar het wateroppervlak te takelen en op een ponton te leggen. Het is dus echt wel een complex project waarbij veel denkwerk en voorbereiding komt kijken.”
Volgens de huidige planning zullen beide bruggen tegen eind 2025 in gebruik zijn. “Als de weergoden ons goedgezind zijn uiteraard. Voor de noordelijke brug betonneerden we 1.500 m³ beton, waarvan ongeveer 1.000 m³ op dag één en 500 m³ op dag drie. Op dag twee werd 300 meter extra bekisting geplaatst. Droge weersomstandigheden zijn een must, net als een toegewijd team. We hebben drie dagen bijna dag en nacht in shifts doorgewerkt. De eerste dag werkten we 21 uur lang met twee pompen van 65 meter, in twee ploegen met in totaal 50 mensen. Die toewijding, gecombineerd met onze kennis van dit soort complexe werken, is zeker een van de grote troeven van Denys bij dergelijke projecten”, besluit Brecht Van Compernolle.